razvojni_logo_cb_s

Protest poljoprivrednika u Petrinji

Prije desetak dana smo objavili vijest da se 58 općina i gradova sa novim Pravilnikom izbacuje iz općina sa posebnim ograničenjem,odnosno prelaze u općine gdje će dobivati znatno manji poticaj nego do sada. Samim pokretanjem javnog savjetovanja ova tema je potakla nezadovoljstvo brojnih poljoprivrednika sa ovih područja, a danas je njih pedeset održalo i mirni prosjed na kojem su upozorili na brojne probleme koje donosi ovakva odluka

„Skupili smo se ovdje svi mi koji smo nezadovoljni sa donošenjem ove nove studije, kojom je izbačeno 58 gradova i općina iz područja sa prirodnim ograničenjima. Slali smo upite i prema Hrvatskoj gospodarskoj komori, oni su nam okrenuli leđa, nitko se nije odazvao. Ostali smo prepušteni sami sebi. Ulažemo u poljoprivredu. Ovdje kod nas na području naše Petrinje bio je rat, sve je srušeno. Ljudi imaju kredite za štale, još se nismo oporavili od rata, a sada je došao i potres. Tu ćemo se oporavljati još 40 godina. Poplave nas muče, divlje svinje nas muče, sve nam unište. Imamo velike nagibe, imamo kiselost zemlje. Nismo zadovoljni s ovim što država nije stala iza nas“, naveo je samo neke od njihovih problema Željko Horvat, vlasnik OPG-a Horvat Željko. Dodaje kako dugoročno ne mogu gledati jer u poljoprivredi smatra, nema sigurnosti.

Na skupu se moglo čuti da na području Petrinje ima oko tisuću OPG-ovaca te da će ovakva odluka izazvati brojne probleme te da je upitan njihov opstanak te pozvali Ministarstvo poljoprivrede da još jednom razmotri navedenu odluku.

Prema starom Pravilniku o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, Petrinja je bila obuhvaćena istim kao područje sa značajnim prirodnim ograničenjima. Novim Pravilnikom, Petrinja više nije obuhvaćena istim, kao što su iz Pravilnika ispali i Donji Kukuruzari, Dvor, Hrvatska Kostajnica i Jasenovac, dok su Pravilnikom i dalje primjerice obuhvaćeni Lekenik, Glina, Sisak i Novska.