razvojni_logo_cb_s

Nove digitalne usluge HZMO-A: Kako dobiti potvrdu A1?

HZMO je digitalnim putem omogućio izdavanje potvrda A1 za rad u nekoliko zemalja članica EU, ali i za mornare. Potvrda A1 inače služi kao dokaz da se doprinosi za mirovine plaćaju u zemlji koja ju je izdala te da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojima se djelatnost obavlja.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje omogućio je putem svog sustava e-Usluge još dvije usluge kojima osiguranici mogu pristupiti putem sustava e-Građani. Riječ je o e-Zahtjevu za izdavanje prenosivog dokumenta, potvrde A1 za osobe koje rade u dvije ili više država članica EU i o e-Zahtjevu za odstupanje od pravila koja se primjenjuju pri određivanju mjerodavnog zakonodavstva prema članku 16. Uredbe EU 883/2014 za pomorce.

Ovim će se, tvrde u HZMO-u, olakšati i osigurati postupak podnošenja zahtjeva i izdavanja potvrde A1, koja na čitavom području Europske unije služi kao dokaz da se doprinosi plaćaju u državi koja je izdala tu potvrdu. Uz to, A1 dokazuje da ne postoji obveza plaćanja doprinosa u drugim državama članicama u kojima se obavlja djelatnost.

Inače, portal e-Usluge HZMO-a novost je u sustavu e-Građani kojom se omogućuje podnošenje zahtjeva za ostvarivanje različitih prava iz mirovinskog osiguranja, ali i doplatka za djecu te nacionalne naknade za starije osobe:

  1. ostvarivanje prava na starosnu/prijevremenu starosnu mirovinu
  2.  ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu
  3. ostvarivanje prava na privremenu invalidsku mirovinu
  4. ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu nakon smrti osiguranika
  5.  ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu nakon smrti korisnika mirovine
  6. ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe
  7. ostvarivanje prava na doplatak za djecu
  8. izdavanje prenosivog dokumenta A1 – prijava za rad u dvije ili više država EU
  9.  izdavanje prenosivog dokumenta A1 – pomorci.