razvojni_logo_cb_s

Ipard! Zašto javnost toliko malo zna o tome?

U poslijednje 4 godine primljeno je 3200 zahtjeva, odobreno je njih 956 , a isplaćeno skoro 106 milijuna eura. Ukoliko je mnogima i dalje nejasno o čemu se radi, ovo su podaci o provedbi Ipard programa u Srbiji. Ipard 2 se privodi kraju, Ipard 3 je odobren i već početkom slijedeće godine očekuje se raspisivanje natječaja za koje je osigurano 288 milijuna eura kojima se dodaje i 90 milijuna eura iz nacionalnih izvora.

Odličan program, čisti razvojni projekti iz oblasti poljoprivrede i turizma,značajna bespovratna sredstva,a toliko malo informacija o tome. Zašto? U čemu je problem? Još su uvijek pitanja na koja nemamo racionalnih odgovora. Mediji gotovo i da e ne bave ovom temom. Sve pomalo podsjeća na početak provedbe ovog programa u Hrvatskoj. Mnogi su tada o ovoj temi govorili sa nevjericom, a danas gotovo ne postoji nitko u Hrvatskoj tko ne poznaje bar jednu osobu koja je dobila sredstva kroz neku od mjera Programa ruralnog razvoja.

Sam podatak da je u 4 godine kroz sve pristigle natječaje zaprimljeno samo 3200 prijava dovoljno govori koliko šira javnost nije upoznata sa mogućnostima korištenja ovih bespovratnih sredstava. Usporedbe radi toliko je u Hrvatskoj zaprimljeno projektnih prijedloga samo na poslijednji natječaj Mjere 6.2.1 Programa ruralnog razvoja.

Novi Ipard uskoro kreće, sredstva su puno veća, a u narednim danima i mjesecima na Razvojnom portalu ćemo objasniti sve pojednosti prijava na ove natječaje za bespovratna sredstva.