razvojni_logo_cb_s

Kanjon Zrmanje – domovina Winnetoaua

Kanjon Zrmanje je netaknuti komad prirode do kojeg se najlakše stiže se stiže preko Jasenica (smjer Obrovac), nekoliko kilometara istočno od Maslenice.

Do lokacije Pueblo plato (Pariževačka glavica) stiže se cestom iz Jasenica prema Obrovcu. Nakon prolaska kroz mjesto Jasenice, valja skrenuti desno na makadamski put koji vodi do nevelike zaravni smještene uz sam rub impozantnog kanjona rijeke Zrmanje, filmske Rio Pecos. Na ovom se mjestu nalazilo indijansko selo – domovina Winnetoua, a Winnetou (Pierre Brice) i Old Shatterhand (Lex Barker) postali su krvna braća. S platoa se pruža zadivljujući pogled na duboko usječeni kanjon rijeke Zrmanje koji će svakom posjetitelju neizbrisivo ostati u sjećanju. Mjesta snimanja na rijeci mogu se vidjeti za vrijeme organiziranih izleta brodom koji polazi iz Maslenice. Uz dojmljive stijene koje izviru iz rijeke odmah iza njenog ušća, počinje kanu scena Old Shatterhanda i Intschu-tschuna. Scena završava 2 km uzvodno, pored impozantne kamene gromade na desnoj strani. Na tome su mjestu snimljene scene Old Shatterhandova pokušaja da dohvati totemsko deblo te spektakularna vožnja bandita na splavima gorućom rijekom Rio Pecos.

Zrmanja, iako mjestimično nestalna toka, po mnogima je naša najljepša rijeka. Svojom snagom i snagom svojih pritoka, tisućljećima je probijala put prema moru, dubila tvrdu karbonatnu podlogu i stvorila je jedan od najimpresivnijih kanjona u ovom dijelu hrvatskog krša. Nakon posljednjeg ledenog doba, dizanjem nivoa mora za preko 120 m, današnji donji tok rijeke Zrmanje je pretvoren u estuarij. U tom dijelu kanjona uz dno korita rijeke se provlači neprekinuti sloj morske vode što uvjetuje bogato i raznoliko stanište biljnih i životinjskih vrsta – značajan i osjetljiv ekosustav, važno mrjestilište različitih vrsta riba, kojeg je nužno očuvati za buduće generacije. Prirodne vrijednosti rijeke Zrmanje odavno su prepoznate. Područje impozantnog kanjona od Obrovca do ušća u Novigradsko more je zaštićeno kao značajni krajobraz u dužini cca 10 km i širinom do ruba kanjonskih strana, dok gornji tok rijeke pripada parku prirode Velebit.

Zrmanja je duga 69 km, a njezin kanjon koji se prostire od Obrovca do ušća danas je poznata turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Očarala je čak i tvorca Winnetoua, koji je upravo područje kanjona odabrao za lokaciju snimanja svog legendarnog filma. Ovaj kanjon je zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode i karakterističan je po 200 metara visokim liticama koje se izdižu iznad rijeke. Na vrhu litice nalazi se i kula nekadašnje utvrde Pržunac.