razvojni_logo_cb_s

POZITIVNA PRIČA IZ BiH: Mladi Nijemac član sarajevskog benda

Martin Seusing je profesionalni muzičar, saksofonista koji je u veljači 2021.godine preselio sa obitelji iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu. Njegova supruga je dobila posao u Zenici, tu su ostali mjesec dana. Martin je izjavio da mu nije bilo lako u Zenici, on je otvoren čovjek, voli komunicirati sa ljudima ali teško je stupao u kontakt. Velika prepreka je bila jezična barijera. Nakon toga su se preselili u Sarajevo.

Dolaskom u Sarajevo Martin i njegova porodica su počinjali sve iz početka. Navikavanje na sredinu i upoznavanje novih ljudi, teško im je padalo naročito djeci. Njegov zadatak je bio da briga o djeci, jer tada nije bio zaposlen.

Trenutno radi nekoliko honorarnih poslova: drži privatne sate saksofona za nekoliko djece kao i glazbenu radionicu u jednom međunarodnom dječijem vrtiću. Pored toga svira u jednom džez bendu, gdje ima priliku upoznati interesantne ljude, različite ljude, svake večeri nekog novog. Pored svega Martin je član i sarajevskog pank rok benda S.P.U.K. (Sreća pojedinca uspjeh kolektva).

Na pitanje šta mu se najviše sviđa u Bosni i Hercegovini, rekao je da je to priroda i miješanje različitih običaja i kultura naroda. Odgovor na pitanje šta mu se ne sviđa je osjećaj beznadežnosti koji je primjetio u ovdašnjim ljudima. Izjavio je „ mnogi odustali od vjere u budućnost. Jednostavno su odustali od toga da sami sebe unapređuju i da unapređuju zajednicu“.