razvojni_logo_cb_s

Novogodišnje tradicije i praznovjerja

Nakon Božića, s velikim uzbuđenjem iščekujemo novogodišnju noć, jednu od najiščekivanijih večeri godine. Silvestrovo ili Stara godina, posljednji je dan u godini s kojim ispraćamo staru i dočekujemo novu, bolju i uspješniju godinu. Nekako su uvijek najbolje one večeri koje se događaju spontano, provedene u opuštenom krugu dragih ljudi. No ipak, Novu godinu svi planiramo jer s njom ispraćamo sve nedaće i otvaramo novo poglavlje našeg života. Nova godina je može se reći sinonim za šljokice, crvenu boju, ukrašavanje, odbrojavanje, svečanu većeru i vatromet. Stoga, mnogi od nas imaju velike pripreme uz poštivanje tradicije i pokoje praznovjerje, kako bi novogodišnja noć bila spektakularna, nezaboravna i bolja od prethodne.

Raznolikost kultura i civilizacija diljem svijeta stvorila je različite tradicije pa tako skoro svaka zemlja posjeduje drugačiju, posebnu tradiciju obilježavanja najiščekivanije večeri u godini.

U cijelom svijetu doček nadolazeće Nove godine, uz veliko slavlje i puno buke obilježava se na sličan način kao i kod nas. Iako ne pada na isti datum, dočekuje se uz religiozne elemente, čestitanja, nazdravljanje i puno blještavila, kako bi iduća godina bila sretnija i plodonosnija.

Što se tiće različitosti tradicija i praznovjerja, tu se ipak razlikujemo. Jedno od vjerovanja kaže kako bi bilo dobro za Novu godinu novčanike napuniti novcem, jer ćemo na taj način prizvati stabilnu financijsku situacija tokom cijele iduće godine, a ne bismo smijeli niti plakati, jer suze navodno donose tugu. Druga vjerovanja tvrde kako poljubac s dragom osobom točno kada otkuca ponoć, označuje početak bliskosti u idućih 12 mjeseci, a oni koji su rođeni 1. siječnja, smatraju se rođenima pod sretnom zvijezdom.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih tradicija slavlja Nove godine diljem svijeta

Danci tokom cijele godine skupljaju stare tanjure, kako bi ih u novogodišnjoj noći točno u ponoć mogli pobacati pred varata dragih prijatelja. Inaće, velik broj razbijenih tanjura simbol je društvenog bogatstva, a to su prijatelji.

Na Staru godinu, Japanci iznad svojih vrata stavljaju tradicionalan ukras koji podsjeća na prestenasti vijenac, kako bi privlačio bogove koji donose sreću i odbijao zle duhove. Još jedan od običaja je taj da kad sat otkuca ponoć, poćinje gromoglasan smijeh, jer smijeh prema vjerovanju donosu radost u Novoj godini.

U Španjolskoj postoji tradicija konzumacije grožđa točno u ponoć. Prije negoli sat otkuca ponoć, oni pripreme 12 grozdova, svaki grozd za jedan mjesec te ih konzumiraju u trenutku ispraćaja stare i dočeka Nove godine.

U Švicarskojna se na Silvestrovo organiziraju karnevali u čast mitskim likovima. Inače je kod njih maskiranje jedno od glavnih obilježje dočeka Nove godine, a maskenbali se održavaju u svim zabavnim mjestima.

U Velikoj Britaniji postoji vjerovanje kako će prva osoba koja prijeđe prag kuće, donjeti sreću stanovnicima u Novoj godini.