razvojni_logo_cb_s

Lički specijalitet koji se kuha i na najveće blagdane

Lički kupus je toliko cijenjeno jelo da se nekad kuhao i za svatove. Kuhao se i za najveće blagdane tko nije mogao za Božić imati janje ili odojka za pečenku, gozba je bila ako je imao ovo jelo.

Sastojci:

● 2 kg kiselog rezanog kupusa (zelja)
● 1,5 kg prosušenog svinjskog mesa (buncek, obrazina)
● malo rebra suha
● malo slanine (špeka)
● 1 žlica svinjske masti
● papar
● soli prema potrebi
● krumpir kuhan u ljusci kao prilog

Priprema:

Domaće kiselo zelje najprije se opere u toploj vodi, zatim malo prokuha i onda ocijedi.
Polovinu tako pripremljene količine zelja staviti u lonac, zatim svinjsko meso (buncek rasječen na 2-3 djela), pa malo suhih rebrica, komad slanine, 1 žlicu svinjske masti, pa ostatak kiselog zelja.
Podliti vodom toliko da prekrije zelje i kuhati cca dva sata na laganoj vatri, uz povremeno potresanje lonca.

Krumpire oprati, skuhati neoguljene u slanoj vodi i oguli te tako cijele poslužiti.