razvojni_logo_cb_s

Međunarodni dan žena ali i muškaraca

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine osmog ožujka. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciju žena!                                             

 Prvi dan žena je obilježen 28 veljače 1909 godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Boje međunarodnog dana žena su ljubičasta koja simbolizira pravdu i dostojanstvo, zelena simbolizira nadu i bijela čistotu. Ove boje nastale su u ženskoj socijalnoj i političkoj uniji u Velikoj Britaniji.                                   

Projekt 100 žena  je projekt u kojem se snimaju dokumentarci, reportaže i intervjui o njihovim životima- priče u kojima su žene u glavnoj ulozi!                                                                                           

Dan muškaraca je 19 studenog i obilježava se od devedesetih godina prošlog stoljeća. UN ga ne priznaje. Mada se obilježava i slavi u više od 80 zemalja. Dan slavi ” pozitivne vrijednosti kojima muškarci doprinose ovom svijetu, njihovim obiteljima i zajednici” ističući pozitivne uzore!