razvojni_logo_cb_s

Da li znate da na Plitvicama postoji i Crno jezero?

Na topografskoj karti Nacionalnog parka Plitvička jezera u području Čorkove uvale nalazi se lokalitet pod nazivom Crno jezero. U legendama je ono povezano i sa Crnom kraljicom i nastankom Plitvičkih jezera. Kako se radi o šumskom području na kojem se nalazi tek nekoliko manjih izvora i povremenih vodotoka jasno je da se ovdje ne radi i običnom jezeru.

Tek su stariji stanovnici ovog područja, dugogodišnji zaposlenici Parka i stari zapisi o Plitvičkim jezerima svjedoci postojanja jezera pod nazivom Crno jezero.

Radi se o povremenom ponoru u koji se infiltriraju vode iz obližnjeg stalnog, ali vrlo malog krškog izvora nazvanog Antino vrelce.

No ipak, rijetki su ga imali prilike vidjeti kao jezero. Samo u kratkim razdobljima ekstremno visokih voda, nakon naglog otapanja velikih količina snijega ili obilnih padalina, vrtača se napuni vodom i postaje jezero. O nastanku Plitičkih jezera postoji i legenda o kojoj se jako malo zna u široj javnosti.

Crna Kraljica im reče: „Ovo je zemlja vaša i domovina vaša, jedina koju imate. I ovakva beskišna i tvrda, ružna i neplodna, najljepša je i najbogatija zemlja za vas. Volite je! Ja sam kćer vaša i nisam čudo nebesko. Ljubav sam i nada vaša. Čula sam vas i prepoznala vaša srca. Oslobodili ste se zla ljudskog iz plemena vašeg. Vi koji ste govorili – govorili ste istinu. To je i moja istina. Raziđite se kućama vašim, a kiša će opet doći na žedne njive i šume, a vi ćete opet imati najljepšu zemlju za vas. I drugi će dolaziti da joj se dive. Moje suze stvorit će vodu: desno oko za crni izvor Crne rijeke, a od lijevog nastat će bijeli izvor za vodu Bijele rijeke.“

U to duge nestade, a na obzoru se ponad Vrela pojaviše dva oblaka: jedan tamni, drugi bijeli. Prve kapi kiše poljubiše suhu zemlju. Svi su stajali ruku ispruženih ka nebu, kao začarani, osluškujući rađanje izvora Crne rijeke. Od tad’ poteče voda neprekidno i bez prestanka, žuboreći u nizu od šesnaest prelijepih jezera.