Sarma, nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo od miješanog mljevenog ili sjeckanog mesa i najčešće riže umotanih u list ukiseljena kupusa, svježeg kupusa ili lišća vinove loze. Iako došljakinja u našu kuhinju, prigrlili smo je kao malo što i učinili svojom.
Sarma je inače turska riječ značenja umotan a prisutna je u različitim oblicima u zemljama nekadašnjeg Otomanskog carstva, i šire.
U Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj sarma se priprema isključivo s ukiseljenim kupusom. Evo i recepta kako se sarma tradicionalno priprema u Hrvatskoj:
Sastojci za sarmu:
- 450 grama mljevenog mesa
- 1 manja glavica kiseloga kupusa
- 60 grama sušene slanine
- 60 grama riže
- 1 manji luk
- 2 režnja češnjaka
- ½ žličice crvene paprike
- sol i papar po želji
- 1 lovorov list
Priprema sarme:
Odvojite listove glavice kupusa i odrežite im korijen.
Nasjeckajte slaninu na komadiće i pirjajte je s očišćenim i nasjeckanim kockicama luka i češnjaka.
Pustite da se sastojci ohlade pa ih pomiješajte s mljevenim mesom, sirovom rižom, crvenom paprikom, solju i paprom.
Listove kupusa nadjenite mesom, zamotajte ih i presavijte rubove, ponavljajte sve dok ne potrošite sav nadjev.
Sarme stavite u dublji lonac, ubacite lovorov list, a eventualni višak kupusa narežite na trakice i stavite kuhati zajedno. Vodom prelijte sarme.
Kuhajte na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite s mekanim pireom od krumpira. Dobar tek!