razvojni_logo_cb_s

Što je to raspršeni ili difuzni hotel? Zašto se ovaj projekt ne aktivira na našim područjima?

Difuzni hoteli su već duži niz godina aktuelni u Europi duži niz godina i kao takvi postali su prekretnica u razvoju nerazvijenih krajeva. I u našim strategijama postoje difuzni hoteli,a pored toga prvi takvi hoteli su već i pokrenuti u najrazvjenijim dijelovima Hrvatske. Mnoga naša sela su gotovo pusta i postavlja se pitanje na koje još nema odgovora: Zašto se sa ovakvim projektima ne preokrenu negativni trendovi?

Izraz difuzni ili raspršeni hotel nastao je u Italiji početkom 80-tih godina u pokrajini Friuli, nakon potresa u fazi obnove i rekonstrukcije, kao ideja nove turističke ponude, a potom 1989. godine u projektu općine San Leo u Montefeltu.Cilj kreiranja ponude na takav način je bio pojačati aspekt gostoljubivosti u sklopu turističke ponude; promovirati kratke boravke; upoznati kulturološki koncept i ponuditi gostu bolju mogućnost upoznavanja kulture kraja koji posjećuje.

Difuzni hotel nije klasični hotel budući da su gosti u mogućnosti boraviti u zasebnim smještajnim jedinicama Svaka smještajna jedinica može biti drugačije uređena čime se razlikuje od ostalih. Ono što sve smještajne jedinice imaju zajedničko je prostor recepcije hotela gdje se s jedne točke upravlja sa svim smještajnim jedinicama. Upravljačku strukturu raspršenog hotela u pravilu organizira lokalna samouprava kroz posebnu organizaciju koja okuplja vlasnike smještajnih jedinica kao raspršeni hotel.

Danas u Italiji posluje oko 60-tak difuznih hotela (albergo disperso), a naše je ministarstvo turizma u novoj Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, modelom difuznog hotela dala prioritet u razvoju privatnog smještaja. Uvođenjem ovakvog oblika integracije smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta, Šibenik bi bio prvi grad u Hrvatskoj koji bi pokrenuo takvu inicijativu, a osnovna ideja je stavljanje u funkciju građevina unutar povijesne jezgre grada kojima se daje nova vrijednost kroz turističke usluge te povezivanje postojeće ponude privatnog smještaja.

Iako difuzni hotel nema klasični hotelski ambijent i uslugu nema dvojbe da bi raspršeni hotel privatnim iznajmljivačima podigao razinu kvalitete usluge. Na takav način, oni bi bili zajednički organizirani u prodaji, bookingu i prihvatu gostiju.

U Hrvatskoj je prije nekoliko godina u Polači otvoren prvi difuzni hotel “Ražnjevića dvori” koji posluje u sastavu Ilirije d.d.. Riječ je o višenamjenskom funkcionalnom objektu kojega čini splet šest funkcionalno povezanih kamenih građevina. Prostor je namjenjen za održavanje sastanka, seminara, team buildinga, večera, banketa i ostalih evenata koji traže ekskluzivnost usluge i ambijentaU stvarnosti ovaj oblik hotela funkcionira na slijedeći način. Općina ili grad osnuje javnu ustanovu za turizam. Sa vlasnicima napuštenih nekretnina napravi ugovore o dug