razvojni_logo_cb_s

Hajdučke vode – kompleks koji morate posjetiti

Hajdučke vode  nalaze na obroncima planine Borja, na nadmorskoj visini od 810 metara. Udaljeni su svega 23 km od Teslića i oko 60 km od Banjaluke. Božanstven pejzaž, borova šuma i planinski zrak čine ih jedinstvenim u okruženju. Kompleks Hajdučke Vode čine hotel, restoranski dio i wellness & spa centar.

Planina Borja sa svojim bogatstvom zračne  banje, prirodnim ljepotama i nestvarno bajkovitim krajolicima u posljednjih nekoliko godina našla se brojnim ljubiteljima putovanja na listi destinacija koje vrijedi posjetiti.

Najviši vrh planine Borja je Velika Runjevica, koji se nalazi na 1077 m, a njene padine obiluju crnogorično-listopadnom šumom.

Boravak u hotelu Hajdučke vode bio bi nepotpun ako ne biste posjetili i počastili sebe planinskim wellnessom

Unutrašnjost etno restorana Hajdučka Vatra izgrađena je od prirodnih materijala drveta i kamena i polukružnog je oblika. U središnjem dijelu restorana je veliko centralno ognjište, koje zimi grije i pruža topao ugođaj svima koji se u zimskom periodu zapute preko Borja. Ostatak ambijenta krase duborezi, umjetnine i starine, detalji koji pričaju bogatu povijest ovog kraja.

U samom okruženju ovog turističkog kompleksa nalazi se i jedan manje poznati pravoslavni manastir.

Manastir Lijplje se smjestio u podnožju planine Borja uz rijeku Bistricu 25 km zapadno od Teslića. Datira iz XIII vijeka i zadužbina je kralja Dragutina.

Nastanak manastira Liplja kao i puno drugih pravoslavnih manastira vezuje se uz imena Stefana Nemanje i Svetog Save. Prve pouzdabe vijesti o Liplju potiči iz druge polovice 15. vijeka, kada su monasi ovog manastira i susjednog Stuplja upisali svoja imena u Kruševski pomenik.

U manastirskom konaku posjetitelji mogu prespavati,a kako manastir posjeduje i salu zatvorenog tipa sa stotinu mjesta moguće je u njemu organizirati i seminare i stručne skupove.