razvojni_logo_cb_s

Kruv sa sedam kora kao doprinos povijesti Like i Gacke doline

Nakon što je prije sedam godina obogatio povijest Like sa svojom prvom knjigom „Putevi gospodnji“, Željko Stojanović iz Škara kod Otočca, a trenutno nastanjen u Beogradu, je izdao i svoju drugu knjigu „Kruv sa sedam kora“.

„Kruv sa sedam kora“ je priča o dvojici dječaka iz ličke provincije ,početkom 20-og stoljeća za vrijeme austrougarske vlasti.Stariji,Lazo, živi pored oca stolara, a mlađi Petar kao sluga u gradu. Dok Petar svoj bolji život pokušava ostvariti u služni kod gradskog trgovca, Lazo odlazi u Ameriku.Njegov put i nedaće dočaravaju nam sav jad i čemer koji je prošao narod sa surovih ličkih prostora kojeg su putevi odveli u daleki svijet,ali i onaj koji je ostao na svojim ognjištima kroz razna turbulentna vremena na ovom prostoru.

Knjiga se završava pred sam početak 1.svjetskog rata koji Petra zatiče u uniformi austrougarskog vojnika,a Lazu za zelenim stolovima američkih kockarnica.Knjiga je nastala po istinitim događajima,a po pričama predaka autora knjige i starih ljudi sa područja Gacke doline. Ovo vrijedno književno djelo zasigurno će ostaviti veliki trag u književnosti,ali i povijesti naroda iz Like,a posebno iz Gacke doline