razvojni_logo_cb_s

Objavljeni natječaji za pomoć poljoprivrednicima zbog rata u Ukrajini

Objavljena su dva natječaja za provedbu Mjere 22 “Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni učinkom ruske invazije na Ukrajinu” vrijednosti 31,8 milijuna eura. 

Kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, riječ je o sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. – 2020., a cilj je ublažavanje posljedica te osiguravanja likvidnosti s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda.

Podnošenje Zahtjeva za isplatu potpore i dostavu Potvrde trajat će od 8. do 15. veljače 2023. godine.

U Natječaju za poljoprivrednike prihvatljivi korisnici su poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine > 3.000 EUR SO, upisana u Upisnik poljoprivrednika najkasnije do 1. siječnja 2021., a koji sudjeluju u podmjerama 10.1. “Agro-okoliš” i/ili mjeri 11 “Ekološka proizvodnja” Programa u 2022. godini.

Za MSP-ove prihvatljivi korisnici su ekološki prerađivači u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća registrirani za preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda iz Priloga I. Ugovoru ili pamuka, osim proizvoda ribarstva.