razvojni_logo_cb_s

Država plaća samoobnovu kuća na Baniji

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je informacije vezane uz samoobnovu, koja je i bila glavna novina u prijedlogu novog, trećeg po redu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Tako država osigurava naknadu za poslove koordinacije samoobnove i to za obnovu obiteljske kuće u iznosu od 2.654,46 eura, gradnju obiteljske kuće 3.318.07 eura, zgrade do 700 kvadrata 5.308,91 eura, zgrade od 700 do 1500 kvadrata 7.963,37 eura i zgrade preko 1500 kvadrata u iznosu od 10.617,82 eura.

Umjesto gradnje zamjenske obiteljske kuće može se zatražiti novčana pomoć za kupnju kuće ili stana na tržištu nekretnina na području županije na kojoj se nalazi uništena kuća. U tom slučaju potrebno je podnijeti zahtjev na osnovu kojeg Ministarstvu donosi rješenje o novčanoj pomoći i potom na tržištu pronaći upotrebljivu kuću ili stan.

Nadalje, novčana pomoć za nekonstrukcijsku obnovu ostvaruje se za kuće i zgrade koje imaju zelenu U2, iznimno U1, žutu PN1 ili PN2, crvenu N1 ili N2 oznaku oštećenja. Ministarstvo navodi da se novac može dobiti za nužnu privremenu zaštitu zgrade ili kuće od utjecaja atmosferilija te uklanjanje i pridržavanje dijelova zgrade koji mogu ugroziti život ili zdravlje ljudi, popravak ili zamjenu dimnjaka, zabatnog zida, popravak stubišta te dizala.

Pravo na pomoć u konstrukcijskoj obnovi ostvaruje se za kuće i zgrade koje imaju žutu ili crvenu oznaku oštećenja. Trošak konstrukcijske obnove na području na kojem je proglašena katastrofa država financira u stopostotnom iznosu, a na području prirodne nepogode u visini od 80 posto i Grad Zagreb, odnosno županija u visini od 20 posto.

Pravo na izgradnju zamjenske obiteljske kuće pak ostvaruje se za obiteljske kuće koje su uklonjene na temelju Zakona. Veličina zamjenske obiteljske kuće za koju se ostvaruje pravo na novčanu pomoć ovisi o broju osoba koje su stanovale u uklonjenoj kući uključujući i djecu rođenu i posvojenu nakon potresa do 55 kvadrata za jednu ili dvije osobe, 70 kvadrata za tri ili četiri osobe i 85 kvadrata za pet i više osoba. Prije gradnje, dakako, potrebno je ukloniti uništenu kuću.