razvojni_logo_cb_s

Zablude oko gubitka kilograma

Zablude oko gubitka kilograma

Bliži  se ljeto i svi želimo biti fit, stoga često pribjegavamo brzim metodama mršavljenja kako bismo ostvarili cilj koji nije dugotrajan! 

Često slušamo savjete prijatelja  koja je metoda najbolja, isprobavamo različite dijete i strategije koje smo pronašli na internetu, čitamo ili slušamo emisije na tu temu, ali kako odvojiti činjenice od zabluda?

Kada se odlučimo na korak promjene ka zdravom načinu života, često nismo sigurno odakle bismo krenuli, budući da smo pretrpani velikim brojem informacija, teško je procijeniti koje su ispravne. Najvažnije od svega jest eliminirati neistinite informacije jer one izrazito negativno utječu na motivaciju koja stoji iza uloženog truda. Što se tiče zabluda oko gubitka kilograma, najvažnije je zapamtiti kako je gubitak kilograma moguć i na zdrav način uz poznavanje nekih osnova bez gladovanja i stresa!

5 najčešćih zabluda oko gubitka kilograma

Kilogrami se gube samo vježbanjem

Što jedemo te kakav metabolizam imamo ključno je za pozitivni balans energije.  Usprkos brojnim mišljenjima, pozitivan balans u tijelu nije u velikoj mjeru uvjetovan količinom aktivnosti, već prehranom. Najbolji način da smršavimo je kombinacija zdrave, raznovrsne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti. Brojne studije ukazuju na to da je tjedno potrebno oko 4h tjelesne aktivnosti kako biste postepeno smanjili kilograme. 

Moramo izbjegavati masti

Mnogi ljudi vjeruju da je potrebno izbjegavati masnu hranu kako bi se kilogrami izgubili. Međutim, masti su važan dio uravnotežene prehrane, a neke vrste masti, poput onih koje se nalaze u orašastim plodovima, sjemenkama i ribama, vrlo su korisne za zdravlje. Umjereno konzumiranje masti važno je za održavanje zdrave prehrane.

Ugljikohidrati najgori su neprijatelji

Upoznati smo s time kako su bijeli kruh i peciva lošiji izbor u prehrani, ali nisu svi ugljikohidrati isti. Zdravi ugljikohidrati kao što su voće i žitarice mogu pomoći oko gubitka kilograma.

Moramo jesti manje

Izgladnjivanje nikako nije dobar odabir za dugoročno postizanje željenog cilja. Kada se izgladnjujemo, tijelo proživljava stres i dolazi do opasnosti od gubitka mišićne mase. Umjesto da si uskraćujete obroke, jedite više manjih porcija zdravije hrane koja je bogate proteinima i vlaknima.

Detoksikacija i dodaci prehrani 

Nemojte nasjedati na različite trikove pri kupnji proizvoda koji vam obećavaju čudesan gubitak kilograma, jer čarobna tableta ili prah ne postoje. Iako neki proizvodi zaista nude pomoć, velik broj njih nije nimalo zdrav za organizam.