razvojni_logo_cb_s

Najvažnija pravila za uređenje apartmana

Kako urediti apartman za turiste? Završili smo još jednu uspješnu turističku sezonu i puno pričali i čitali o brojkama. Brojkama kojima smo izmjerili popunjenost i zaradu. I opet započinjemo s brojkama, točnije jednom brojkom, brojkom 11. Ima nešto magično u tom prebrojavanju uspjeha, iako se dobro gostoprimstvo ne mjeri brojevima. Gostoprimstvo je emocija, a kad su u pitanju emocije, prvi dojam je najvažniji. I zato je uređenje smještaja za iznajmljivanje izazov za svakog privatnog iznajmljivača.

Onog trenutka kad turist stupi nogom u apartman kojeg je rezervirao kod nas, već smo izazvali kod njega emociju. On je, ili oduševljen viđenim, ili razočaran u svoj odabir smještaja. Svatko ima očekivanja i baš na ta očekivanja računamo kad ga pokušavamo privući da odabere baš naš apartman za svoj privremeni boravak.

Uređenje apartmana za turizam nije jednostavno. Moramo dobro odvagnuti koliko ćemo u njega uložiti da bi nam se iznajmljivanje isplatilo. Proučiti cijene najma na tržištu i usporediti se konkurencijom. Koliko novca uopće imamo na raspolaganju? Na što posebno obratiti pozornost kod uređenja stana za iznajmljivanje? Kako urediti apartman da bismo kod gosta pobudili tu jedinstvenu pozitivnu emociju već na prvi pogled?
 

1. pravilo: Uredimo apartman sami!

Dobro, nemamo svi ideje za uređenje apartmana i ponekad je mudro platiti stručnjaka za dizajn interijera, ali pokušajte si dati priliku barem u detaljima. Smještaj kod domaćina je jedan od sinonima za privatno iznajmljivanje smještaja. Domaćin ste vi i vaš osobni pečat u uređenju apartmana daje jedinstven šarm koji neće gosta ostaviti ravnodušnim. Naglasit ćete taj šarm ako slijedite i ostale zapovijedi.
 

2. pravilo: Sve su prostorije jednako važne!

Nailazit ćemo na preporuke da više pozornosti obratimo na dnevni boravak ili kuhinju (jer to je srce svake kuće), druge će pričati o kupaonici (jer to je mjesto osobne intime), treće o spavaćoj sobi (jer to je mjesto za počinak i opuštanje). A tek terasa (pa to je jedino gostu važno). Zapamtimo, sve su prostorije jednako važne!
 

3. pravilo: Ulažimo u praktičan namještaj i opremu!

Prilikom odabira namještaja, nećemo pošto-poto naguravati divovske komade u prečesto jedva dostatne prostore koji zadovoljavaju minimume kategorizacije. Manji, ali praktični komadi namještaja, ostavljaju dojam prostranosti i brige o potrebama gosta. Primjerice kauč na razvlačenje koji se može presložiti u fotelju ili stolić u dnevnom boravku koji ima ukomponirane police. Danas se kod nas takav namještaj može nabaviti po prihvatljivim cijenama, a dugoročnoštedimo novac jer takve komade opreme interijera možemo lako prilagođavati broju gostiju koji trenutno odsjedaju u našem apartmanu.
 

4. pravilo: Neka bude svjetlo!

U rasvjetu ćemo uložiti koju kunu više. Slagali se ili ne s aktualnim pravilnicima o kategorizaciji, to što isti propisuju prekidače i noćne lampe, nije besmisleno. Čak i ako je naš apartman prepun prirodnog svjetla, rasvjetna tijela na strateškim mjestima, pridonijet će osjetu ugode. Razmotrit ćemo mogućnost postavljanja svjetala na neobičnim mjestima, sjenovitim kutevima, spojevima zidova i stropa, pod prozorskim daskama… Strateški postavljena rasvjeta koja osvjetljava sve dijelove prostorije, vizualno povećava prostor. Svjetlosnim trikovima možemo naš studio-apartman ili sobu učiniti velikom poput luksuznog apartmana i dodati smještaju dozu glamura.
 

5. pravilo: Zavjese su važne!

Iako su vjerojatno posljednje na našem popisu, ovdje ih namjerno navodimo među prvim pravilima. Zavjese su važne za osjećaj gostoprimstva i doma. Ujedno je to i malo ulaganje kojim možemo pobuditi osjećaj topline i podariti prostoru svježinu. Stare obješene krpe ili prljavi zastori odašilju neugodnu poruku nemara i nebrige. Za prostore s manje prirodnog svjetla, odabrat ćemo lagane svijetle zavjese, bez ili sa sitnim uzorkom, dok za prozračnije prostorije imamo širu paletu mogućnosti i igranja s uzorcima i bojama. Izbjegavat ćemo napadne šarene uzorke i nikada, ali baš nikada nećemo staviti žaluzine! Tako bi se gost osjećao kao da je u bolnici ili, još gore, kao da je u uredu!


6. pravilo: Kist u ruke!

Farbanje zidova je vjerojatno najjednostavniji i najjeftiniji način da apartmanu dodamo svježinu i osjećaj čistoće. Prljavi zidovi su loša slika o nama kao domaćinima. Dostupne su nam ogromne palete boja i za par stotina kuna sami možemo obojiti apartman u nekoliko različitih nijansi. Preporučujemo svijetle i nenametljive pastelne nijanse. Pri tome ćemo paziti da neutralnost koju želimo postići ne prijeđe u dosadu. Toplinu ćemo dodati detaljima različitih uzoraka, zidnim naljepnicama ili bojama koje imitiraju školsku ploču. Ipak, ma kako hrabri bili, nećemo niti pomisliti na zidne tapete! Prevelika investicija i gnjavaža za nešto što ćemo često morati mijenjati i osvježavati.


7. pravilo: (Leteći) tepih!

I eto nas opet na pravilnicima o kategorizaciji (uh, dosadnih brojki i pravila), i tepisi su propisani, i to ne bez razloga. Osim što donose živost u prostor, oni su nam ujedno i zaštita podnih obloga, bilo da se radi o laminatu ili o parketima. Ovisno o mogućnostima i željama, odabrat ćemo prikladnu veličinu tepiha, a uzorak i boju prema vlastitim afinitetima. I ovdje vrijedi pravilo svjetlije za manje prostore, ali, s obzirom na činjenicu da je svjetlije tepihe teže očistiti, možda bi bilo bolje odlučiti se za manji i tamniji tepih ako je kvadratura prostorije mala. Vodit ćemo računa o materijalima; prirodni materijali su skuplji i to je nepotrebna investicija za apartman u kojem će ga pregaziti stotine nogu. Tepisi od akrila ili polipropilena ne upijaju prljavštinu, a prikladni su i za goste koji imaju problema s alergijama.
 

8. pravilo: Detalji čine razliku

Objesit ćemo slike na zidove. Rasporediti vaze (pune po mogućnosti). Razbacati ukrasne jastuke. Dodat ćemo svijetu malo boje i oduševiti gosta detaljima koji će ispričati priču o gostoljubivosti, našoj destinaciji ili tradiciji našeg kraja. Nesmijemo pretjerati s ukrasima! Malo detalja je nužno, ali nećemo sebi otežavati posao čišćenja i pospremanja. Možemo se odlučiti za dekoracije u modernom stilu ili izvući predmete iz prošlosti koji su karakteristični za naš kraj i koje će gost prepoznati kao dio naše kulture i tradicije.


9. pravilo: Svi vole zeleno!

Nemamo vrt, nema problema. Lončanice s ukrasnim biljkama nisu velika investicija, a mogu dodati ljubav našem stanu za iznajmljivanje. Rasporedit ćemo par biljaka po prostorijama, kuhinja i dnevni boravak posebno vole zelenilo. Ni ovdje nećemo pretjerivati; radije ćemo se odlučiti za sitnije biljke koji ne traže puno njege i zalijevanja, a vizualno su atraktivne.


10. pravilo: Ogledalo, ogledalce…

Nećemo pogriješiti ako postavimo koje ogledalo više u apartman. Ogledalo plijeni pažnju, svi volimo svoj odraz u staklu, i instinktivno prebacujemo pogled na sliku u ogledalu. Ogledalo daje iluziju većeg prostora. Možda ćemo morati zamahnuti krpom koji put više, ali je to jeftin trik za odvlačenje pažnje od možda nekih manje atraktivnih površina u apartmanu, sobi ili kući za odmor. Postavit ćemo ih na ugodna i osvijetljena mjesta kako bi produbili prostor i vezu gosta sa svojim privremenim boravištem.


11. pravilo: Jeftino najčešće nije jeftinije!

Posljednje, ali ne i najmanje važno pravilo je da moramo dobro proučiti materijale koje ćemo odabrati prilikom opremanja apartmana. Ovisno o budžetu, odlučit ćemo da li kupiti jeftiniji namještaj, kojeg ćemo sigurno morati mijenjati svakih par godina, ili uložiti nešto više novca u namještaj koji će, unatoč izazovima, trajati dulje. Izabrat ćemo materijale koji se lako održavaju i koji su perivi. Ovo se prije svega odnosi na kauče, stolice, madrace, tuš kabine, čak i podove. Najjeftinije pločice nisu jeftinije rješenje. Sklonije su oštećenjima, a nitko ne želi mijenjati pločice svakih par godina.

Svaki prostor ima svoje potencijale i nema jedinstvenog pravila pri uređenju. Svakako je dobro pridržavati se preporuka kao što su neutralnost, jednostavnost i svjetlina. Dajte svoj osobni pečat interijeru za iznajmljivanje i dopustite mašti da se razigra, ali nemojte pretjerati u detaljima ili šarenilu boja. Apartman bi trebao imati toplinu doma, ali ne i potpunu prisnost. Prostor je to koji mora biti ugodan mnogim različitim osobama.