razvojni_logo_cb_s

Zašto se u BiH zatvaraju socijalne trgovine?

Ideja o trgovinama za građane slabijeg imovinskog stanja u BiH pokrenuta je 2009 godine. Nakratko je zaživjela u Sarajevu u vidu dvije trgovine i nakon njihovog zatvaranja ostala je samo ideja i nada da će se ovaj projekt pokrenuti i zaživjeti. Radi se o trgovinama u kojima su cijene niže od 30-40 posto i u kojima su putem posebnih kartica mogli kupovati gradjani s primanjima nižim od 500 KM.                     

Ekonomist Igor Gavran kaže kako se osim ove mjere,mora raditi na tome da cijene u svim trgovinama,za sve građane, budu manje. Cijene su sada iznad nivoa koji je opravdan troškovima. A da bi se pomoglo građanima potrebno je prisiliti trgovce da smanje cijene na normalne i da se socijalno ugroženim dodatno pomogne.                     

Izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor Murisa Marić kaže kako mnogi centri, ali i proizvođači ne mogu svoju robu dati ovim trgovinama kada je ona već nekoliko mjeseci pred istek roka a PDV se plaća na sve te proizvode. Ta roba se uništava u krugu preduzeća, a u nekom prethodnom razdoblju nije moglo doći do socijalnih trgovina da se proda.                                   

 Koncept socijalnih trgovina postoji odavno u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.