razvojni_logo_cb_s

Od 1. travnja: Ukida se dodatni zdravstveni doprinos na mirovine

Vlada je na sjednici donijela dvije važne odluke koje se tiču umirovljenika, ali i onih koji idu u mirovinu. Ministar financija Marko Primorac obrazložio je konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima, kojima se ukida dodatni zdravstveni doprinos od jedan i tri posto te se povećavaju koeficijenti doprinosa za samostalne umjetnike.

– Ovim nacrtom se predlaže povećanje osnovice izračuna koeficijenta samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi uplaćuju iz državnog proračuna i to s 0,8 na 1,2. Isto tako, predlaže se ukidanje dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje po stopama od jedan i tri posto na mirovine ostvarene prema propisima o mirovinskom osiguranju RH. Radi se o ukidanju antirecesijskih mjera koje su bile uvedene 2009. godine. Primjena ovih odredbi predlaže se s 1. travnja 2023. godine, rekao je ministar Filipović, što znači da će ove izmjene ići na izglasavanje u Sabor po hitnom postupku.

Podsjećamo, 2009. godine na snagu je stupila izmjena Zakona o doprinosima, kojom je uveden dodatni doprinos za zdravstvo u iznosu od jedan i tri posto mirovine, s time da viši iznos plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad prosječne neto plaće u prvih osam mjeseci prethodne godine. Obvezu podmirenja doprinosa u iznosu od jedan posto za mirovine branitelja te mirovine niže od prosječne plaće preuzela je država.

Takav je doprinos obračunat na mirovine za prosinac 2022., s isplatom u siječnju 2023., za 1.025.818 korisnika mirovina, a doprinos od tri posto skinut je s mirovina 32.966 umirovljenika. U više navrata tijekom proteklih 13 godina, umirovljeničke su udruge tražile ukidanje ovog kriznog nameta. Sporno im je bilo i to što se dodatni zdravstveni doprinos obračunava na cijeli iznos mirovine, a ne samo na manji dio koji prelazi propisani cenzus, o čemu možete više pročitati ovdje. Ovime bi se, stoji u obrazloženju izmjena i dopuna, poboljšao umirovljenički standard za 32.000 umirovljenika.