razvojni_logo_cb_s

Pavlica o Tesli

U mnoštvu brojnih događaja, i turbulentnih vremena proteklih godina  nije dovoljno  zapaženo i marketinški prošla objava knjige Dobrivoja Pavlice pod naslovom ‘Tesla u narodnoj pjesmi i stvaralaštvu Dobrivoja Pavlice’ koja je izdata još prije sedam godina. U pitanju je četvrta po redu knjiga ovog inače muzičkog stvaraoca iz Like, a radi se o triologiji koja se sastoji od knjige, CD-a i DVD-a .O značaju ovog književno-muzičkog izdanja najbolje govori zlatno priznanje međunarodnog žirija na Tesla festu koji je održan u listopadu 2014. godine u Novom Sadu.

Dobrivoje Pavlica se i u dosadašnjem radu bavio proučavanjem Tesle, pa je tako povodom 150 godišnjice od naučnikovog rođenja objavio knjigu o njemu pod nazivom ‘Lička narodna nošnja’. Iste godine u izdanju RTS-a, objavio je muzički album sa numerama o Tesli. Ova autorska izdanja naišla su na zapažen uspjeh te je Dobrivoju Pavlici 2013. godine dodijeljeno zlatno priznanje od strane međunarodnog žirija Ruske federacije i Iranske republike na Tesla festu.

Dodijeljena priznanja posebno su motivisala autora i oko izdavanja ove triologije, koja je promovisana i zabilježila ogroman uspjeh.

Prema sadržaju, triologija ima sedam dijelova. U prvom dijelu autor sa velikom preciznošću navodi činjenice o životu i dijelu velikog naučnika iz Like, navodeći detalje o rodnom Smiljanu, njegovom životnom putu, porodici i grandioznim naučnim dostignućima kako tekstualnim opisom, tako i prigodnim fotografijama.

Drugi dio triologije obuhvata pisma sestara i rodbine bratu Nikoli te pisma naučnika njegovoj rodbini. U trećem i četvrtom dijelu Pavlica predstavlja izvorne narodne pjesme o Tesli, u interpretaciji autora i supruge sa muškom i ženskom pjevačkom grupom, uz pratnju autorove tamburice samice. Tu su također narodne pjesme i narodna kola posvećene slavnom Tesli, napisana, komponirana i interpretirana od strane autora u duhu izvornog narodnog melosa, u suradnji sa redakcijama narodne muzike radija Novog Sada i Beograda, uz pratnju velikog narodnog orkestra RTS-a i RTV-a, kao i velikog tamburaškog orkestra RTV-a, te autorova guslarska pjesma o Nikoli Tesli.

U petom dijelu trilogije autor je na jednom mjestu predstavio pjesme znamenitih srpskih pjesnika posvećenih Nikoli Tesli – Jovana Jovanovića Zmaja, Desanke Maksimović, Alekse Šantića i drugih, u recitaciji glumca Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Šesti dio triologije obuhvata narodne šale i anegdote iz Teslinog kraja.

Dobrivoje Pavlica za mnoge je simbol narodnog stvaralaštva Like i sakupljač materijalne i nematerijalne građe posvećene Lici. Pavlica je bio Jugotonov ekskluzivac snimivši za ovu diskografsku kuću 15 albuma. Muzičko izdanje ‘Ličkog prela’ dva puta se pozlatilo čime je Dobrivoje postao najtiražniji zavičajni izvođač narodnog stvaralaštva. Sve je počelo još u prvom razredu osnovne škole kad je u svojoj rodnoj Gornjoj Ploči počeo svirati tamburicu samicu te pohađati folklornu sekciju. I kroz školovanje u gimnaziji Benkovac bio je uključen u sekcije njegovanja narodnih običaja i pjesama, a dolaskom na upravno-pravni studij u Zagrebu uključio se u dva kulturno umjernička društva – svirajući tamburicu i vodeći mušku pjevačku grupu.

Dobrivoje Pavlica trenutno živi i stvara u Vojvodini. Veliku podršku mu pruža supruga Đurđica Borić, koja se i sama bavi očuvanjem narodnog stvaralaštva Like. Baš u njenom izvođenju nastala je i poznata pjesma ‘Ličanka sam’ koja je postala simbol Like i Ličana.