razvojni_logo_cb_s

DOLASKOM PROLJEĆA, DOLAZI I PROLJETNI UMOR

Nakon duge i monotone zime, dolaze nam vedri i sunačani dani i pravo je uživanje provesti popodne u prirodi. Međutim, sa prvim danima proljeća i lijepim vremenom dolazi nam i proljetni umor kojem se bas i ne radujemo. Umor nas sprečava da budemo produktivno i oduzima nam dosta energije koja nam je potrebna.

Proljetni umor se može prepoznati po malaksalosti koja nas čini sposobnim samo za izležavanje. Takođe osjećaj tromosti i uzrujanosti, potom osjećaj lošeg raspoloženja i tjeskobe cijelog dana. Sve ovo dovodi do problema sa spavanjem i promjene apetita i tjelesne težine.

Kako izliječiti proljetni umor?

Jedite što više voća i povrća te namirnice bogate vlaknima, a izbjegavajte masnu i rafiniranu hranu. Birati hranu sa niskim glikemijskim indeksom, koje polako otpuštaju šećer u organizam i tako osiguravaju dalji osjećaj sitosti.

Pored ishrane redovno vježbanje podiže raspoloženje, potiče dotok krvi u mozak, podiže energiju, povoljno utiče na san i jača samopouzdanje.

Druženje na otvorenom sa dragim ljudima pomoći će u ublažavanju proljetnog umora. Otputujte na odmor, kratak odmor i promjene okoline dobro djeluju na našu energiju i raspoloženje.