razvojni_logo_cb_s

SEZONA ALERGIJA USKORO POČINJE, EVO KAKO SE ZAŠTITITI

Dolaskom proljeća i buđenja prirode dolazi i do sezone alergija. Samim tim većina ljudi će izgleda kao prehlađeno. Posjeta ljekaru je uvijek najbolja opcija jer oni imaju jasan uvid u vaše zdravstveno stanje, a pored toga evo još par ideja kako ublažiti alergiju.

Manje provoditi vrijeme na otvorenom

Dolaskom lijepog vremena, izbjegavanje boravka vani je teško zamisliti ali osobe koje su alrgične na polen bi trebale dva puta razmisliti prije nego što se odluče izaći vani.Najbolje je da ne izlazite između pet i deset sati ujutru, jer je tada koncentracija polena najveća.

Tuširanje

Polen lako ostaje na kosi, koži, odjeći pa zbog toga poslije boravka na otvoren bilo bi poželjno kupanje i mjenjanje odjeće koju ste nosili.

Prozori od prostorije u kojoj boravite neka budu zatvoreni

Zračite prostorije u večernjim satima, a tokom dana neka prozorti budu zatvoreni. U vožnji, poželjni je da krovni prozor bude zatvoren, a prozori sa strana mogu biti otvoreni radi kruženja vazduha.

Kupajte kućne ljubimce

Svako domaćinstvo koje ima kučnog ljubimca, poželjno je redovno kupanje istih radi ograničavanja alergena. Polen može dospjeti u njihovo krzno pa tako i u vaš dom. Poželjno je kupanje dva puta sedmično ili korištenje vlažnih maramica za kućne ljubimce.

Nosite masku

Ako vas posao obavezao da radite na otvorenom onda nosite masku, kako biste lakše filtrirali polen. Sunačane naočale također sprečavaju ulazak polena u vaše oči.