razvojni_logo_cb_s

Stari most  – remek djelo orijentalne arhitekture onog vremena

Nije rijetkost da stanovnici ovih prostora imaju urođeno divljenje prema stranim spomenicima kulture, poput francuskih srednjovjekovnih dvoraca i rimskih akvadukata. Usprkos istinskoj ljepoti tih spomenika, istina je da ih imamo mnogo i na ovim prostorima, a na njih nerijetko ne ukazujemo dovoljno. 

Stari most u Mostaru jedan je od simbola Bosne i Hercegovine i zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a, a velik broj podataka o njegovoj izgradnji zapravo su velika misterija. Ne postoje najsigurnije informacije koje ukazuju na to kako je podignuta njegova konstrukcija ili kako je kamen dopremljen na lokaciju, a još manje je poznato kako su drveni potpornji izdržali dugogodišnju izgradnju, budući da je ona trajala 9 godina. Stoga se i ne smatra bez razloga jednim od najvećih arhitektonskih postignuća i remek-djela, orijentalne arhitekture onog vremena.

Stari most poznat je po svojem izraženom luku širokom 4 metra i dugačkom čak 30 metara, a na najvišem mjestu visok je do 24 metra. Na oba kraja nalazi se po jedan obrambeni toranj, na jugozapadu se nalazi Tara, a na sjeveroistoku  Hellebija, pod zajedničkim nazivom “mostari”. Inače luk mosta napravljen je od tamošnjeg, lokalnog kamena “tenelija”, a zanimljivost je da umjesto temelja, most počiva na vapnenačkim upornjacima koji se protežu na razini rijeke i nastavljaju na zidinama koje nose ove tornjeve.

Gradnju mosta naredio je Sulejman Veličanstveni 1557. kako bi zamijenio stari drveni most, a projektirao ga je tadašnji graditelj Mimar Hajurdin. Most je izgrađen 1566. godine te je pokazao svoju vječnost stojeći čvrsto čak 427 godina, kada je uništen tijekom ratnih razaranja. No, ponovno je obnovljen i otvoren za javnost 2004 godine. Iako postoji oskudan broj podataka o njegovoj gradnji, sačuvane su neke od legendi, a jedna od njih je i o tadašnjem graditelju Hajurdinu, koji je navodno gradio most pod prijetnjama smrću, ukoliko njegova struktura ne bude dovoljno čvrsta i sigurna, što je na kraju rezultiralo nejverojatnim arhitektonskim dizajnom.

Ovaj most bio je inspiracija velikom broju slikara, pisaca i mnogih drugih umjetnika, a godišnje Mostar posjeti na stotine tisuća turista, kako bi se divili ovom jedinstvenom i prekrasnom arhitektonskom postignuću.