razvojni_logo_cb_s

Najveće turističke atrakcije Opatije

Opatija simbolizira kolijevku hrvatskoga turizma. Prvi gosti Opatiju su posjetili još davne 1844. godine kada je sagrađena Villa Angiolina. Od tada pa do danas brojna svjetska imena posjetili su Kraljicu turizma i uživala u čarima i nevjerojatnim ljepotama ovog malenoga primorskoga grada bogate povijesti.

Šetnica Lungomare, kip Djevojke s galebom, parkovi, vile i ulica slavnih samo su dio turističkih atrakcija koje morate vidjeti kada se jednom odlučite za posjet ovom čuvenom gradiću. U nastavku pogledajte detaljan pregled i opis svih turističkih atrakcija koje grad Opatija nudi.

1. Šetalište Lungomare – predstavlja najljepše šetališe u Hrvatskoj uz more. Proteže se od Voloskog do Lovrana u dužini od 12 kilometara. Vrhunski uređene staze, prekrasni pogledi na more, čitavu Opatijsku rivijeru, hotele, vile i djevojku s galebom sve posjetitelje ostavlja bez daha. Upravo na ovom šetalištu nastaju neke od najljepših fotografija turista koji posjećuju Opatiju.

2. Villa Angiolina –  nekadašnji ljetnikovac koji je davne 1844. godine primio prve turiste na čitavom Jadranu. Upravo radi Ville Angiolina, Opatija se smatra kolijevkom hrvatskoga turizma. Danas je unutar ville smješten Hrvatski muzej turizma.  Posjetite bogatu izložbu unutar muzeja i saznajte koje su to sve povijesne ličnosti ljetovale u Opatiji.

3. Djevojka s galebom –  čuvena skulptura i simbol Opatije smješten na hridi s koje se pruža očaravajući pogled na čitav grad. Djelo je kipara Zvonka Cara. Postavljena je davne 1956. godine.

4. Park Angiolina – najljepši i najpoznatiji park u Opatiji, ali isto tako i jedan od najnagrađivanijih parkova u Hrvatskoj. Krasi ga gotovo 150 vrsta biljaka iz čitavoga svijeta. Najpoznatiji je cvijet kamelija koji je također postao simbolom Opatije. Od ostalih biljaka izdvajamo himalajski čempres i američki bor. Prošetajte se stazama parka i uživajte u neodoljivom svijetu biljaka i mirisa.

5. Hotel Kvarner – prvi je hotel na Jadranskoj obali otvoren davne 1884. godine. U samom početku koristio se kao sanatorij za plućne bolesti. Upravo radi toga Opatija je 1889. dobila titulu klimatskog lječilišta. Nakon stradavanja u požaru, hotel Kvarner dobiva Kristalnu dvoranu ukrašenu kristalnim lusterima te postaje glavno gradsko okupljalište. Danas se Kristalna dvorana koristi i za brojne manifestacije i svečanosti.

6. Umjetnički paviljon Juraj Šporer – nekada je bio slastičarnica, a danas je to centralno mjesto održavanja predstava, umjetničkih izložbi i koncerata. Naziv je dobio po velikom liječniku i promotoru Opatije kao morsko lječilište –  Juraju Matiju Šporeru.

7. Park sv. Jakova – nalazi se u samom centru Opatije. Park krasi zelena trava, šareno cvijeće te neobarokna fontana Helios i Selena, djelo kipara Hansa Ratkauskyja. Park se proteže skroz do mora. Na gotovo svim razglednicama grada Opatije nalazi se ovaj prekrasni park.

8. Crkva Sv. Jakova – čuvena crkva u središtu grada po kojoj je Opatija dobila ime.  Danas se u crkvi osim misa održavaju i komorni koncerti. Jedna je od najznačajnijih građevina u Opatiji.

9. Hrvatska ulica slavnih – još je jedna Opatijska turistička atrakcija nastala po uzoru na Hollywoodsku ulicu slavnih. Tako se na ulici slavnih može pronaći zvijezda od Miroslava Krleže, Nikole Tesle, Dražena Petrovića, Olivera Dragojevića, Ive Robića i brojnih drugih hrvatskih ličnosti.

10. Plaža Slatina – glavna gradska plaža smještena u samom centru grada uz lungomare. Plaža je kombinacija betona i pijeska. Nudi sve turističke sadržaje potrebne za uživanje na godišnjem odmoru.