razvojni_logo_cb_s

Titov bunker u Konjicu je jedan od najtajnijih i najskupljih projekata nekadašnje države

Atomska ratna komanda, također poznata kao ARK ili Titov bunker, je bivši nuklearni bunker i vojni komandni centar koji se nalazi u blizini grada Konjica u Bosni i Hercegovini. Napravljen da zaštiti jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegovog užeg kruga u slučaju atomskog sukoba. Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske sale, kancelarije, i drugih oblasti. Bunker je ostalo državna tajna sve do raspada Jugoslavije u 1990-ih.

Izgrađen između 1953. i 1979. godine unutar brda u podnožju planine Zlatar, ARK je najveće atomsko sklonište, i jedan od najvećih podzemnih objekata ikada izgrađenih u bivšoj Jugoslaviji. Za više od deset godina nakon njegovog završetka, to je bio najtajnija vojna instalacija u zemlji. Svi građevinski radnici su pažljivo odabirani i provjereni, potpisivali ugovor šutnje, a svi članovi osoblja prolazili su najveću sigurnosnu provjeru. Godine 1979., posao je završen nakon 26 godina i potrošenih 4,6 milijardi američkih dolara u troškove izgradnje.

Nakon Titove smrti 1980. godine, kompleks je ostao u stanju pripravnosti. U ožujku 1992. godine, za vrijeme raspada Jugoslavije, JNA je naredila rušenje kompleksa kako ne bi ostao pod kontrolom vlasti Bosne i Hercegovine, ali je vojni odred odbio da izvrši naređenje i umjesto toga predao strukturu Bosanskohercegovačkoj vladi. Objekt je ostao u nadležnosti Ministarstva odbrane BiH i čuvao ga je i održavao vojni odred.

Titov bunker sada služi kao mjesto susreta umjetnika iz cijelog regiona, Evrope i svijeta. Cilj projekta Bijenale suvremene umjetnosti je transformacija kompleksa još uvijek službeno pod vojnom kontrolom u prestižnu regionalnu kulturnu instituciju na čelu nastanka novih umjetničkih trendova. Projekt ima za cilj očuvanje kulturne baštine i povijesne strukture, kao i za stvaranje umjetničke vrijednosti i ponovno uspostavljanje slomljene veze između umjetnika i kreativnih ljudi u regiji. Vijeće Evrope u 2011. godini proglasilo je projekt za kulturni događaj Evrope, a također uživa snažnu podršku UNESCO-a.