razvojni_logo_cb_s

DESET  KORISNIH SAVJETA ZA TRČANJE MARATONA

S početkom proljeća, počela je i sezona polumaratona i maratona, stoga vam donosimo korisne savjete kako biste se pripremili za predstojeće trke.

1.    Patike su najvažniji dio sportske opreme tako da je veoma važno da budu udobne i lagane. Birajte uvijek za broj veće od onog koji nosite svakodnevno kako ne bi došlo do otpadanja notkiju.

2.    Kvalitetna odjeća koja ne zadržava znoj bi trebala da bude vaš izbor. Elastične stvari su poželjne kako bi se izbjeglo trljanje odjeće o kožu i samim tim izazivanje crvenila i rana.

3.    Noć pred trku odsijecite nokte na nogama kako ne bi došlo do stvaranja rana i otpadanja nokta.

4.    Poželjno je dva sata pred trku da unesete ugljene hidrate kako bi vaši mišići dobili odgovarajuće „gorivo“ za predstojeći napor. Možete da konzumirate špagete, krompir, integralni kruh, pastu, rižu..  

5.    Nemojte da trčite na prazan stomak, ali nemojte ni da se prejedate!

6.     Hidriranje je jedna od važnijih stavki koje ne smijete da propustite! Ne dopustite da vam organizam dehidrira, pijte dovoljne količine vode.

7.    Stavite sunčane naočale i namažite kremu sa SPF faktorom.

8.    Narežite svoju omiljenu glazbu koja će vas motivirati, a ukoliko vam nestane motivacije, pridružite se ostalim trkačima na terenu.

9.    Prije početka trke, zagrijte se laganim trčanjem i razgibavanjem.

10. Izbjegavajte unos alkohola noć pred trku i naspavajte se!