razvojni_logo_cb_s

Maleni šarmantni gradovi Balkana

Prekrasan brdoviti Balkan, prepun je divnih gradova i mjesta koje bi svatko trebao vidjeti barem jednom! No, nerijetko putujemo daleko kako bismo vidjeli neke od najpopularnijih destinacija, a često zaboravljamo kako se upravo ovdje u blizini nalazi pregršt mjesta i gradova koji su vrijedni divljenja. Hrvatski gradovi iz godine u godinu postaju sve popularniji, a u susjedstvu se nalazi još mnoštvo destinacija koje nude zadivljujuće prizore i arhitekturu uz puno manje gužve!

Prepun prekrasnih znamenitosti, Balkan je izvor kulturološke raznolikosti, a maleni gradići odišu šarmom, kulturom i velikom poviješću.

Jedni od ljepših, manjih balkanskih gradića koje biste svakako trebali posjetiti su Kotor, Budva, Ohrid, Kruševo, Mostar i Jajce, a evo i zašto!

Sjeverna Makedonija, Ohrid

Ohrid je prekrasan gradić koji se smjestio na samoj obali Ohridskog jezera. Grad odiše velikim brojem znamenitosti, poput tvrđave, crkve Svete Sofije i samostan Svetog Nauma. Ohridsko jezero inače je jedno od najdubljih i najvećih jezera Europe, a nudi i pregršt rekreacija i odmor. Ohrid je još poznat i po svojoj gastronomiji i raznim događanjima tijekom godine i idealno je odredište za romantične duše.

Kruševo

Ovaj gradić u središnjoj Makedoniji najviši je na Balkanu, a nalazi se na 1300 metara nadmorske visine. Inače gradić je poznat po svojem povijesnom i kulturnom nasljeđu, spomenicima i prirodnoj ljepoti. Ondje možete vidjeti velik broj crkava i manastira, od kojih neki potječu još iz bizantskog doba.

Crna gora, Kotor

Kotor je maleni primorski gradić smješten između planina i Jadranskog mora, a poznat je po svojoj prekrasnoj srednjovjekovnoj arhitekturi i romantičnom Starom gradu. Ukoliko se upustite u avanturu i na putovanje krenete automobilom, nećete požaliti, jer prizor planina koje nadvisuju Boku Kotorsku, veličanstven je!

Budva

Ovo popularno turističko odredište na obali nudi puno više od ljetnog turizma. Glavna znamenitost ovoga grada jest Citadela, tvrđava na brežuljku koja pruža prekrasan pogled na Stari grad i more. Inače, Stari grad Budve prepun je uskih uličica, malih crkava i trgova, a zidine kojima je okružen potječu još iz srednjeg vijeka. Ukoliko se odlučite za ovaj gradić, uživat ćete u opuštenim šetnjama, razgledavanju znamenitosti i prekrasnom pogledu na Jadransko more.

BIH, Mostar

Ovaj prekrasan maleni grad smješten u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, poznat je po Starom mostu koji se smatra remek – djelom orijentalne arhitekture onog vremena. Inače, most je zaštićen od strane UNESCO-a. Arhitektura ovoga grada primjer je arhitekture osmanskog doba. Ukoliko se odlučiti za ovu destinaciju, svakako posjetite i istražite Kujundžiluk, ulicu koja je prepuna trgovina koje prodaju tradicionalne bosanske suvenire.

Jajce

Ovaj maleni gradić smjestio se u središtu Bosne i Hercegovine, a najpoznatiji je po svojim prekrasnim vodopadima i prekrasnom prirodnom okruženju. Jedan od najpoznatijih simbola grada jest zasigurno vodopad u središtu grada. Gradić je još poznat i po svojoj tvrđavi u kojoj se danas nalazi muzej, a otkriva veliku povijest Jajca. Osim znamenitosti, može se uživati u šetnjama kroz prekrasne ulice, gdje se nalaze tradicionalne prodavaonice i restorani koji nude bogatu gastronomsku ponudu.