razvojni_logo_cb_s

Počelo deminiranje aerodroma “Željava”

Deminerski timovi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine započeli su proces deminiranja na lokalitetu nekadašnjeg vojnog aerodroma “Željava”, nadomak Bihaća, a planirano je da ove aktivnosti traju do kraja studenog ove godine.Radi se deminiranje oko dva miliona metara kvadratnih teritorije koja se nalazi na području Bosne i Hercegovine.

Deminiranje ovog područja posebno je značajno s aspekta sigurnosti građana, te realizacije turističkih i privrednih planova, a treba istaći kako je Republika Hrvatska u proteklim godinama obavila deminiranje prostora aerodroma koji se nalazi na njenoj teritoriji.

Prostor nekadašnjeg vojnog aerodroma, koji je već punih trideset godina prepušten propadanju i zubu vremena, u posljednjih godinu dana oživljavaju članovi Aero-kluba “Željava”, nakon što im je Vlada Federacije BiH dala da koriste taj lokalitet na period od deset godina.

Namjera članova ovoga kluba je da uspostave letjelište za sportske potrebe kako bi se omogućio prijem aviona čiji je kapacitet do deset osoba.

U međuvremenu očistili su oko kilometar poletno-sletnih staza koje je vremenom okovalo rastinje, a pokrenuto je i saniranje dijelova piste koji su u međuvremenu propali. Predsjednik pomenutog kluba Hamdija Mešić kaže kako sve aktivnosti finansiraju vlastitim sredstvima, a cilj svega je da se na ovome lokalitetu razvijaju aero-sport i turizam.

Prema njegovim riječima, ovaj vojni aerodrom presijeca međudržavna linija razrgraničenja između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali se veći dio aerodromskih pista nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ovaj nekadašnji vojni kompleks bio je najskuplji projekat bivše Jugoslavije i jedna od najvećih podzemnih vojnih baza u Evropi, a gradio se punih 13 godina. Gradnja je započela 1955, a završena je 1968. godine, od kada ga je koristila Jugoslovenska narodna armija. Grandiozni podzemni kompleksi su izgrađeni u utrobi Plješevice, a veći dio tunela i prostorija uništen je i zarušen početkom rata u Jugoslaviji, kada je aerodrom napušten.