razvojni_logo_cb_s

Čuvarkuća – ljekovita čuvarica

Ukoliko ste u potrazi za otpornom i višenamjenskom biljkom, koja ne zahtjeva previše vremena, a prepuna je ljekovitih svojstava, savršen izbor je upravo čuvarkuća, daleko najotpornija i nimalo zahtjevna biljka iz porodice sukulenata!

Ova iznimno otporna biljka podnosi dugotrajnu sušu i visoke temperature, a možete ju pronaći na krovovima kuća, između kamenja, uglavnom na jako siromašnom tlu. Davno prije vjerovalo se da štiti od udara groma, a smatralo ju se još i čuvaricom obitelji, jer je prema narodnom vjerovanju štitila od bolesti i “zlih sila” . Radi svojih ljekovitih svojstava, ova otporna biljka koristila se i u narodnoj medicini, a danas ju sve češće viđamo kao ukrasnu biljku.

Blagodati čuvarkuće

Naime, čuvarkuća je najpoznatiji narodni lijek kod uhobolje i ozljede bubnjića, a koristi se na način da se iz mesnatih listića iscijedi u uho 2 do 3 kapi soka i ostavi nekoliko minuta, a zatim se potrebno okrenuti kako bi tekućina iscurila van. Sok ove nevjerojatne biljke još se koristi kod upale grla, infekcije usne šupljine i bronhitisa, a tada ga je potrebno piti. Osim toga, poboljšava kognitivne sposobnosti te smiruje živčani sustav, a  danas se najčešće koristi kao tinktura ili čaj.

Poznata po svojim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima, čuvarkuća je odlična alternativa za kožne bolesti, površinske rane, a pomoći će kod uboda insekata i opeklina.

Ljekoviti recepti ove nevjerojatne biljke

Umirujući čaj od čuvarkuće

Pomaže kod menstrualnih bolova, čira na želucu i odličan je za ispiranje ranica u ušnoj šupljini.

Priprema čaja:

10g sviježih listova čuvarkuće stavite u 2,5dcl vode i kuhajte 15 minuta te pustite da se ohladi. Inače, ovaj čaj se preporuča konzumirati ujutro na prazan želudac, a nakon toga trebalo bi svakih sat vremena uzimati po jednu žlicu čaja, dok ne popijete pripremljenu količinu.

Tinktura od čuvarkuće

Kako biste u kućnoj radinosti napravili tinkturu, potrebno je usitniti i potopiti listove čuvarkuće u istoj količini 70%- nog alkohola ili domaće rakije.

Tinktura se konzumira 3 puta dnevno, 15 do 20 kapi u pola čaše vode ukoliko imate problema sa želucem kao što su čirevi i odlična je alternativa nakon operacije želuca, ali se potrebno savjetovati prije početka konzumacije.

Ulje od čuvarkuće

Za pripremu ulja potrebno je samljeti listove biljke i iscijediti sok. Nakon toga, sok čuvarkuće pomiješa se s jednakom količinom bademovog ulja te se može koristiti za razna kožna oboljenja.