razvojni_logo_cb_s

Ruža bez trnja, carski cvijet, koja je simbolika božura?

Stare vrtove nekada davno krasili su prekrasni božuri, a danas ova divna trajnica stječe sve veću popularnost. Ovaj raskošan cvijet nikoga ne ostavlja ravnodušnim, odiše ženstvenošću i nježnošću i prepun je simboličnog značenja. Često ga se povezuje s prolaznosti, ljubavi, a naziva ga se još nositeljem blagostanja, plemenitosti i časti.

Vodeći se legendom, božur je dobio naziv od Peona, učenika grčkog boga medicine Eskulapa. Legenda kaže kako je Peon pronašao korijen koji je ženama umanjivao bol pri porodu. Eskulapa je to toliko razljutilo da je poželio smaknuti svog učenika. Naime, sam Zeus odlučio ga je zaštiti te ga je pretvorio u ovaj divan cvijet.

Još jedna legenda kaže kako je zla carica Wu Zeitan, inače iz dinastije Tang, naredila cvjetanje sveg cvijeća u njezinom vrtu jedne zimske noći. Tog jutra, samo božur nije procvao. Kraljica se osjećala poniženo te je odlučila protjerati sve božure u Luoyang, gdje su se zapravo uzgojili prvi božuri, a Luoyang postao je glavnim gradom ovog raskošnog cvijeta, a danas se ondje svake godine tradicionalno u rano proljeće održava i slavi festival božura.

Dakle, božur stoljećima uživao carsku zaštitu, a kroz povijest se za njega veže mnogo legendi!

Inače, u 7. stoljeću postao iznimno cijenjen, a na Zapad je stigao noseći naziv carskog cvijeta. Osim što je bio iznimno cijenjen, postao je glavni motiv kineskog porculana. Budući da je bio prisutan kroz cijelu kinesku povijest, 1903. godine je proglašen državnim cvijetom.

U Europi je božur poznatiji pod nazivom “ruža bez trnja” te je poput ruže smatran simbolom ljubavi i strasti.

Inače, kao što većini cvjetova pridajemo simbolično značenje, tako su bijeli božuri povezani sa vjenčanjima, budući da predstavljaju iskrenost i žensku nevinost. Što se tiče ružičastih nijansi, one simboliziraju duboke emocije, a svijetlije ružičasti tonovi predstavljaju vedru osobu, spremnu za vezu i simbol su prosperiteta.