razvojni_logo_cb_s

Od Gračaca do Knina  čopori vukova kolju stoku: ‘Dođe mi da odustanem. Zaklalo mi teliće, koze, ovce…’

Stočari se žale da se u pograničnom području s BiH nemoguće obraniti od predatora, a njima je sve teže dokazati štetu. Iz Lovačko saveza Zadarske županije kažu: “Tome nema kraja i vrijeme je da se to zaustavi’

Desetci ovaca, koza, krava, teladi, ali i lovačkih pasa žrtve su velikih čopora vukova na području od Gračaca prema Kninu samo u posljednjih godinu dana.

Anto Mrkonja procjenjuje da je posljednjih mjesec dana njegova šteta bila veća od 15 tisuća eura.

“Zaklano je osam telića, četiri krave od kojih je dvije ubio, zaklao ih skroz, a dvije su ‘naklane’ – vimena su im stradala. Imao sam tri pobačaja zbog stresa od napada i što su ih vukovi ganjali… Dođe više puta da čovjek odustane, da otjera sve na pijacu, da se riješi toga”, govori nam Anto Mrkonja, stočar iz Zrmanje čiju stoku napadaju vukovi.

Pretpostavlja se da se radi o čoporu devet vukova, snimile su ih i lovačke kamere. No lovci kažu da su na kninskom području još dva mega čopora. U jednom je sedam jedinki, u drugom čak dvanaest!

Roko Pavlić, tajnik Lovačkog saveza Zadarske županije, kaže: “Tome nema kraja i vrijeme je da se to zaustavi, treba zbiti redove. Ako izgubimo interes malog čovjeka u ruralnom području, bit će to jako veliki problem za sve nas.”

Po teletu je naknada štete od oko 200 eura, a po kravi oko 600. Anto kaže da je to tek četvrtina tržišne vrijednosti. A u proljeće vukovi trebaju više hrane.

Prepričava kako izgleda kad vuk zakolje stoku: “Oni su pohlepni. Strvinu kidaju, na komade kidaju, gutaju i kad dođu u brlog di su mladi, oni povraćaju njima tu hranu, tako oni mlade i hrane.”