razvojni_logo_cb_s

Manastir Krušedol između despota Brankovića i Laze Kostića

Na jugoistočnim padinama Fruške gore nalazi se manastir Krušedol. Do njega se može doći iz pravca Novog Sada kada se krene ka Iriškom Vencu ili kada se krene sa puta Novi Sad – Beograd, iz pravca Beograda. Kod isključenja za Bešku skrene se lijevo ka selu Maradik i nekoliko kilometara dalje je manastir. Manastir je podignut izmedju 1509. i 1514. godine a predstavlja zadužbinu srpskih despota Brankovića. Ktitor manastira bio je Djordje Branković ( vladika Maksim Branković), čije se mošti i danas nalaze u manastiru. 

Manastir je posjedovao najvredniju riznicu od svih fruškogorskih manastira. Vrijedne dragocjenosti Brankovića i ostale srpske vlastele čuvane su u krušedolskoj riznici do 1942.godine. Tada je riznica opljačkana,  a ostatak blaga odnijet u Zagreb. Dragocjenosti su 1946.godine vraćene u Beograd i pohranjene u Muzej Srpske Pravoslavne Crkve.     

Čuveni Dr. Laza Kostić bio je jedan od najznačajnijih srpskih intelektualaca 19. vijeka – pjesnik, pisac, kritičar, novinar, doktor pravnih nauka. Govorio je osam jezika. Zbog neispunjene ljubavi sa 30 godina mladjom Lenkom Dundjerski, Laza Kostić odlazi u manastir Krušedol, a Lenka kasnije malo umire. Očajan, u nadi da će sresti Lenku u zagrobnom životu Laza je u manastiru Krušedol napisao najljepšu pjesmu srpske književnosti – Santa Maria Della Salute. Manastir ima bogatu riznicu starih ikona, rukopisa, knjiga, a slava manastira je Prepodobna mati Angelina srpska.