razvojni_logo_cb_s

Jeste li znali da plakanje smanjuje stres? Evo zašto je dobro plakati

Plačemo kad smo tužni, ljuti, ali i kada smo sretni. Često mislimo da suzama pokazujemo slabost, ali istraživanja pokazuju da je plakanje dobro za nas i da nas ono zapravo čini mentalno jačima!

Svi mi izražavamo emocije, ali često ih i zadržavamo duboko u sebi ne bismo li ostavili dojam jakih karaktera. Kao djeca smijali smo se i plakali na sav glas, no s vremenom naučili smo sve to zadržati u sebi.

Naime, plakanje je posve normalna ljudska reakcija i ono je zapravo prirodan način putem kojeg umanjujemo stres koji potiskujemo, a upravo on je glavni razlog, “okidač” za mnoge bolesti.

Nekoliko razloga zašto je dobro pustiti suzu:

Popravlja raspoloženje

Suze sadrže mangan i druge proteine povezane sa stresom. Što znači da kada smo pod stresom, razina mangana raste u našem tijelu zbog čega dolazi do poremećaja, odnosno, promjene raspoloženja i nervoze. Plakanje oslobađa mangan i druge hormone povezane sa stresom te trenutno popravlja naše raspoloženje. Plakanje također proizvodi endorfin, prirodno sredstvo protiv bolova u našem tijelu.

Smanjuje stres

Plakanje oslobađa hormone stresa i toksine iz naših tijela. Budući da naše emocionalne suze sadrže hormon stresa koji pokreće visoku razinu kortizola u tijelu, mi se osjećamo opuštenije i smirenije.

Dublja povezanost

U ovo društveno vrijeme medija i društvenih mreža često ne pokazujemo sve dijelove sebe tako da naši odnosi postaju sve površniji i nedostaje nam dublja povezanost. Ukoliko želimo stvoriti iskren i intiman odnos koji će trajati, moramo znati pokazati i prihvatiti ranjivost.

Pomaže izbaciti negativne osjećaje i emocije

Istraživanje pokazuje da se gomilanje negativnih emocija može manifestirati kao fizička bolest kao što je migrena. Plakanje nam pomaže kako bismo očistili sve svoje suzdržane osjećaje i oslobodili se svih potisnutih emocija koje uzrokuju anksioznost.

Utječe na kreativnost

Prilikom razmišljanja svi imamo tendenciju biti dominantniji u lijevoj ili desnoj strani mozga. Razmišljanje lijevim mozgom je konkretno i logično. Ako nam je dominantnija lijeva strana mozga, obično razmišljamo logičnije, analitičnije.

Razmišljanje desnom stranom intuitivnije je i apstraktnije. Što znači da smo intuitivniji i apstraktniji u dodiru sa svojim emocijama i kreativni u razmišljanju. Plakanje nam pomaže stupiti u kontakt s vlastitim emocijama i aktivirali razmišljanje desnog mozga koje potiče kreativnost.

Tugovanje

Velik broj ljudi danas pati od depresije ili anksioznosti jer smo prisiljeni ostati motivirani i hrabri, usprkos svemu onome što osjećamo u sebi. Ali postoje trenuci u našem životu kao što je gubitak voljene osobe ili bili koji drugi gubitak koji zahtijeva nešto što se naziva periodom „tugovanja“ kako bismo ponovno mogli normalno funkcionirati.