razvojni_logo_cb_s

Lički Tiškovac – biser do kojeg se ne može doći

Selo Lički Tiškovac nalazi se na istoku Zadarske županije, tik uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Smešteno je na unskoj pruzi, jednoj od najlepših u Hrvatskoj i BiH, koja pruža najkraću železničku vezu Zagreba i Splita.

 Kod Ličkog Tiškovca sreću se dvije države, tri regije i nekoliko županija i kantona. Selo je na samoj granici Zadarske i Šibensko-kninske županije ,koja je ujedno i granica Like i Dalmacije na tom potezu. A ni Ličko-senjska županija nije daleko. Sa druge strane riječice Butižnice, smjestilo se bosansko selo Gornji Tiškovac koje pripada Unsko-sanskom kantonu. Nekoliko kilometara južnije, nalazi se Donji Tiškovac koji pripada Kantonu br. 10 ili Livanjskom kantonu,kako su se imena već mjenjala.

Sa ovim selom se i priroda poigrala. Kiša koja pada u Ličkom Tiškovcu otiče u Jadransko more, dok kiša koja pada u Ličkoj Kaldrmi nekoliko kilometara sjevernije otiče u Crno more, iako je Jadransko 15 puta bliže. I tu, na toj razvodnici slivova, država, regija, županija i kantona, izmedju napuštene pruge i nikad završenog autoputa, podno planina Poštak i Ilica na historijskoj tromeđi Austrougarskog carstva, Turskog carstva i Mletačke republike, smjestilo se to slikovito i zabačeno mjestašce. Bez TV i mobilnog signala, ali sa jednim rijetkim prirodnim fenomenom. Radi se o ledničkom jezeru, Babića jezeru.

Ovakvih bisera prirode, poznatih i pod imenom gorske oči, ima još i na Durmitoru, Prokletijama i Šar-planini. Udaljeno svega 300m od sela, okruženo bukovim šumarcima i strmim padinama Poštaka, smjestilo se to oko planine, modrozeleno, bistro i prilično duboko za svoju veličinu. Kad su obilne kiše i kad se snjegovi tope, njegova se voda preliva kroz porozne krečnjacke stijene i u vidu potoka hrli u Butižnicu, koja je dalje nosi prema Kninu i Krki, a ova dalje prema Šibeniku i Jadranskom moru. Nažalost, samo za ono malo ljudi koji žive u okolnim pograničnim selima.

Zato što se u Lički Tiškovac ne moze doći? Jedini put vodi iz Gornjeg Tiškovca koji je u Bosni. A u Gornji Tiškovac dolazi se iz Ličke Kaldrme koja je u Hrvatskoj. I sve to po uzanom planinskom putu, prepunom odrona.