razvojni_logo_cb_s

Kuća Rački u Delnicama – najstarija kuća u ovom dijelu Hrvatske

Na broju 94, u Supilovoj ulici u Delnicama, nalazi se delnička najstarija kuća. Kuća Rački je spomenik kulture pod zaštitom, ona je etno i graditeljska goranska baština uređena za posjet. Po svom današnjem izgledu najviše nam govori o organizaciji doma i o staroj graditeljskoj baštini Delnica.

Postrani uzdužni hodnik (danas nepostojeći) spajao je sve prostorije kuće. Iz njega se ulazilo u centralni dio stare goranske kuće, u tzv. vežu (kuhinju), otvorenog krovišta, s podom od nabijene zemlje, u pravilu s otvorenim ognjištem. To je bio prostor rada i komunikacije. Veža komunicira s tavanom (izbom) preko ljestava, gdje se sušilo meso, sijeno, čuvala zrnata hrana, orasi i sušeno voće. Drugi glavni prostor je hiša (soba, hiža), s ulične strane kuće – prostor za odmor i posijelo. Treća, zadnja u nizu, prostorija je štala (staja). Ondje se osim stoke nalazio i WC. Ispod sobe se nalazio ukopan trap (preteča podruma) – prostor za ostavu krumpira i druge hrane.

Starost ove kuće, kao i njoj sličnih, procjenjuje se na 200-300 godina. Rekonstrukcijama i zaštitom nastojala se što više sačuvati njena izvornost. Raspored prostorija, veličina ovakvih kuća je bila izvanredno prilagođena prirodnim uvjetima ovoga kraja – cijelo gospodarstvo se nalazilo pod jednim krovom, na okupu, što je naročito olakšavalo život u vrijeme dugih snježnih zima. Krov je pokriven tanko cijepanom jelovom daskom (šindrom), a sijeno na tavanu je zajedno s drvenim krovom činilo odličnu prirodnu toplinsku izolaciju, tako da su te kuće bile tople, suhe i ugodnog mirisa. U svakom slučaju, za ono vrijeme, život je u njima bio kvalitetan.