razvojni_logo_cb_s

Na današnji dan rodjena je čuvena filmska glumica Merilin Monro

01.06.1926. godine rodjena je čuvena filmska glumica Merilin Monro ( Norma Jean Mortenson). Merilin je bila glumica, pjevačica, model, pop ikona i dobitnica Zlatnog globusa. Pratila ju je reputacija zgodne glumice i plavuše, a njeni brakovi više su zaokupljali javnost od njenih,što se kasnije ispostavilo, odličnih filmskih uloga.

Neku od njenih filmova su Džungla na asfaltu, Neki to vole vruće, Sve o Evi, Rijeka bez povratka,Autobuska stanica i drugi…

Jedna je od najpoznatijih žena svijeta, ali sa tragičnom životnom pričom. 05.08.1962.godine nadjena je mrtva u stanu, a nakon istrage utvrdjeno je da je umrla od prekomjerne doze pilula za spavanje. Kasnije su u vezi sa tim “kružile” teorije zavjere…Neke od njenih izreka su: ” Holivud je mjesto gdje će vam platiti hiljadu dolara za poljubac i 50 centi za dušu”, “Nesavršenstvo je ljepota, ludilo je genijalnost i puno je bolje biti apsolutno smiješan nego apsolutno dosadan”, ” Ako ste odlučili biti dvolični, u najmanju ruku, jedno od ta dva lica učinite zgodnim “,Bolje je biti nesretan sam nego nesretan s nekim”, itd.                  Na proslavi rodjendana američkog predsjednika Kennedyja ,majstor svečanosti Lawford našalio se zbog njenog kašnjenja: U povodu vašeg rodjendana,dražesna dama od koje ne zastaje samo dah, nego je i tačna. Mr. President Marilyn Monroe! A kako se Merilin nije pojavila na vrijeme na pozornici nego nakon nekoliko minuta rekao je : Dopustite mi samo reći…ovdje je! Žena za koju zaista ne treba uvod! Marilyn Monroe!