razvojni_logo_cb_s

Direktorica Europske komisije za regionalni i urbani razvoj Monika Hencsey u posjeti Nikola Tesla Experience Centru

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Europskom komisijom organiziralo je događanje u Zagrebu u razdoblju od 5. do 7. lipnja 2023. godine. Radi se o posjeti članova mreže INFORM EU koju vodi Europska komisija i koja obuhvaća komunikatore o EU fondovima iz svih zemalja članica EU. Posjet se održava svaki put u drugoj zemlji članici te je ovoga puta za zemlju domaćina izabrana Hrvatska, konkretno grad Zagreb. 

U okviru navedenog događanja organizirani su posjeti uspješnim EU projektima pa su tom prilikom članovi mreže INFORM EU posjetili Aquatiku te Nikola Tesla Experience Center. 

Navedene projekte obišla je direktorica Glavne uprave za regionalni i urbani razvoj Europske komisije Monika Hencsey i zahvalila na gostoprimstvu u Karlovcu koji je geostrateški odlično smješten i nadomak svih važnih središta, kako Zagreba tako i Slovenije. “Impresivno je koliko brzo Hrvatska napreduje, a tu pomaže i korištenje europskih sredstava. Ponosni smo na ovaj projekt Nikola Tesla Experience Center jer postajete prepoznatljivi ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europskoj uniji.“, kazala je direktorica Hencsey.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je važnost realizacije Nikola Tesla Experience Centra: “Jako smo ponosni na ovaj projekt. Za njegovu realizaciju povukli smo značajna europska sredstva i od njega doista puno očekujemo. U svijetu ima mnogo muzeja posvećenih Nikoli Tesli, ali ovaj naš Centar je, uvjerit ćete se i sami, poseban. U Centru ne predstavljamo samo Tesline izume i životni put, nego prikazujemo Nikolu Teslu kao čovjeka, kao humanistu, koji je toliko dobroga ostavio čovječanstvu. Ponosni smo na činjenicu što je bio učenik naše Gimnazije, ovdje u neposrednoj blizini i ta gimnazijska diploma jedino je formalno obrazovanje koje je stekao. Ove godine obilježava se 150 godina otkako je Tesla maturirao u našoj Gimnaziji i sigurna sam da smo tu činjenicu na najbolji način vrednovali upravo otvaranjem jednog ovakvog Centra.”

Direktorica Martina Marušić Britvec kazala je kako svim posjetiteljima žele pokazati važnost samog Centra i otkako je počeo s radom, već su održana brojna predavanja, a mnoga su već u planu za naredno razdoblje.