razvojni_logo_cb_s

Krugovi u žitu

Krugovi u žitu, raznih oblika koji se misteriozno pojavljuju, uvijek preko noći su zaista stvarni. Ova pojava intrigira javnost decenijama. Uglavnom se pronalaze u UK, posebno u jugozapadnoj Engleskoj, ali su se ove pojave proširile i na desetine zemalja širom svijeta. U novije vrijeme, u moderno doba, u julu 1996. godine jedan od najsloženijih krugova u žitu na svijetu pojavio se u Engleskoj. Preko puta Stounhendža, selo Viltšir. Ovaj obrazac nazvan je Džulijin set i dok bi se neki krugovi mogli objasniti kao rezultat čudnog vremenskog fenomena, ovaj je pokazivao inteligenciju. Samo je pitanje da li je zemaljska ili izvanzemaljska. Postoje razne teorije o nastanku krugova u žitu, ali molekularni biolog Horasi Druu tvrdio je da odgovor leži u putovanju kroz vrijeme ili vanzemaljskom životu, navodi Novozelandski Herold. Prema njemu te obrasce mogu napraviti ljudski putnici kroz vrijeme iz daleke budućnosti kako bi im pomogli da se kreću našim planetom. Dru je vjerovao da su to poruke i vjeruje da ih je dešifrirao i da sadrže poruke kao što su ” Vjeruj”, ” Tamo je dobro”,” Čuvaj se nositelja lažnih darova i njihovih obećanja, ” Protivimo se obmani”. I sve vjerovatno na engleskom. 

Dok se većina krugova u žitu pripisuje prevarama, kojih je bilo, istraživači krugova u žitu i dalje traže one “prave krugove u žitu ” prema Smitsonijan magazinu. 

Prvi krug u Hrvatskoj pojavio se u noći sa 8 na 9 juni 2006. godine u polju pšenice u selu Vrhovljani, 17 kilometara sjeverno od Čakovca. Nedelju dana kasnije istočno od Vrhovljani, u Medjimurju, u selu Brezovcu primjećena je još jedna formacija. A treći lik je primjećen 25.06.2007. godine u Vrhovljani 400 metara od prvog lika. Žito u svim krugovima bilo je pravilno polegnuto u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu. Ukoliko ove pojave zaista nose neku poruku postoji toliko pitanja koja sami sebe možemo zapitati i osvijestiti.