razvojni_logo_cb_s

Slavko Štimac – Ličanin iz Perušića koji je došao u sam vrh filmske industrije

Ovaj veliki glumac rođen je u Konjskom Brdu kod Perušića, a filmsku slavu već je staekao sa nepunih 12 godina u Filmu Obrada Gluščevića „Vuk samotnjak“.

Nakon što je postao najpoznatiji dječak tadašnjeg filma, Štimac je odigrao i malu, nepotpisanu ulogu partizanskog kurira u filmskom ostvarenju  „Sutjeska“ Stipe Delića, a status zvijezde učvrstio je ulogom u u seriji »Salaš u Malom Ritu« i njezinom nastavku „Zimovanje u Jakobsfeldu“, te ulogom Ljubana u ekranizaciji popularnog romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“. Sa sedamnaest godina glumio je mladog Rusa u „Željeznom križu“ Samuela Peckinpaha. Mladolik izgled uvlačio ga je uglavnom u uloge tinejdžera i adolescenata i nakon što je odavno pravlio tridesetu. Pamte se njegove uloge u „Specijalnom vaspitanju“, „Varljivom letu ’68.“ i brojnim drugim filmovima, a najviše ljudi ga je svakako vidjelo kao Mladoženju u kultnom „Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana.

Jedna od zadnjih adolescentskih uloga bila je posebno impresivna . U Kusturičinom debitantskom ostvarenju „Sjećaš li se Dolly Bell“, a kod istog redatelja igrao je bitnu ulogu i u filmu »Underground«.

I dalje snima, a jednom od svojih najboljih uloga smatra onu u filmu „Ime Dobrica, prezime nepoznato“ iz 2016. u kojem je redatelj Srđa Penezić koristio ulomke iz njegovih brojnih uloga da prikaže mladost glavnog junaka u toj „bajci za odrasle“.

Veliku karijeru na filmu, na televiziji i u kazalištu bez formalne glumačke naobrazbe objašnjava jednostavno: „Kad sam dobio tu ulogu u Vuku samotnjaku, imao sam jedanaest godina. Nakon tog filma odmah su uslijedili drugi, pa treći i tako redom. Imao sam potpuno netipično odrastanje. Imao sam specifičan glumački put. Snimao sam stalno i kroz snimanja i rad sa svim ljudima koji su nešto značili na ovim prostorima, poput Obrada Gluščevića, Branka Bauera, tako da sam dosta stvari učio u hodu.“