razvojni_logo_cb_s

Pored Srba nalazi se najdublji krški izvor u Hrvatskoj

Rijeka Una izvire na području općine Gračac, na stotinjak kilometara od Zadra u mjestu Donja Suvaja, u blizini mjesta Srb. Područje odakle ta jedinstvena rijeka kreće, još je 1968. godine proglašeno hidrološkim spomenikom prirode. Izvorište je na 398 metara nadmorske visine u jako suženom kanjonu gdje na površinu, u obliku okruglog, mirnog i modrozelenog jezera izlazi voda iz velike dubine. Okolinu samog izvora čine šume i strme visoke litice, ispod padina planina Plješevice i Stražbenice. Pored površinskih tokova iz šire okolice, vodom ju bogate brojni krški izvori i vrela koji se javljaju na dnu i sa strane riječnog korita. Una se cijelim svojim tokom odlikuje iznimnom bioraznolikošću sa značajnim brojem reliktnih i endemskih vrsta.

U srpnju 2005. speleolog ronilac Jean Jacques Bolanz zaronio je u Vrelo Une do dubine 205 m. Tada je to predstavljalo svjetski rekord. Zatim je u kolovozu 2016. Gigi Casati zaronio do dubine od 248 m, što je također bio novi svjetski rekord. Na taj je način Vrelo Une postalo najdublji istraženi krški izvor u području Dinarida i peti po dubini izvor u svijetu. 

Doizvora rijeke Une možete doći iz nekoliko pravaca. Ako ste na proputovanju prema Jadranu onda je najpametnije skrenuti nakon Koreniceprema Donjem Lapcu. Riječ je o cesti koja je uređena prije nekoliko godina.

Druga je opcija, da se sa stare Ličke magistrale odlučite odvojiti lijevo u mjestu Bruvno, između Udbine i Gračaca, krenete prema Srbu.

Treća je cesta je cesta koja od Gračacavodi prema Kninu, pa preko Popine i Srbskog klanca nastavlja kroz Srb i potom konačno i do samog izvora.

Ovo je podatak koji je gotovo nepoznat široj javnosti, a ova činjenica još uvijek nije iskorištena za razvoj ovog kraja.