razvojni_logo_cb_s

Arhipelag Kornati – 150 otoka i otočića koji se prostiru na površini od 320 četvornih kilometara

Najpoznatiji arhipelag u Hrvatskoj su Kornati. Broje oko 150 otoka i otočića koji se prostiru na površini od 320 četvornih kilometara. Nastao je kada su se ledenjaci povlačili nakon ledenog doba. Nivo mora je porastao za 100 metara,niske doline su poplavljene, a nekadašnji planinski obalski lanci postali su otoci.

Nacionalnim parkom je proglašen 1980. godine i tada je stavljen pod zaštitu. Najpopularniji fenomen su okomite litice tzv. krune koje su okrenute prema otvorenom moru. Na Kornatima se nalazi oko 300 kuća. Većina vlasnika su stanovnici otoka Murtera. Veoma impresivna slika je kada se ostrva gledaju iz zraka.

Kopneni dio parka je izraziti krš, te su zbog toga ovdje prisutni krški fenomeni: škrape, kamenice, ponikve i špilje. Pejzaži su najdomljiviji na pučinskoj strani otoka gdje se iznad mora uzdižu štenci. Najviši je na Klobučaru (80 m), Mani (65 m), Rašipu Velikom 64m), Obručanu (50m) i Piškeri( 45 m). Na Piškeri ima pet kuća i jedna crkvica iz 1560. godine. Prema legendi Kornati su nastali iz bijelih stijena koje su Bogu preostale nakon stvaranja svijeta.