razvojni_logo_cb_s

Da bi povećao produktivnost proizvodnje mlijeka poljoprivrednih iz Bosne je svojim kravama kupio dušeke od 100 eura

Proizvodnja mlijeka je ozbiljan posao i u današnjoj situaciji veliki proizvođači moraju paziti na svaki cent kako bi im proizvodnja bila isplativa. Neki od velikih proizvođača otišli su i korak dalje u organizaciji proizvodnje kako bi povećali produktivnost.

Jedna takvu farma se nalazi u Vitezu, a upravnik i veterinar je Rafaelo Džoj, a izdvaja se po tome što krave spavaju na dušeku!

Naime, on je stado muzara uselio u potpuno novu, kompjuterizovanu i automatizovanu halu, a u kojoj krave žive kao kraljice! Svakoj je gazda farme kupio po dušek od 100 eura kako bi mogle da uživaju i na miru preživaju jer krave navodno najviše daju mlijeka kad se odmaraju.

Kako kaže, u novoj hali nikad im nije vrućina, a to je bio jedan od razloga zašto su tu preseljene preko ljeta jer je taj toplotni stres najgori za njih. One visoke temperature teško podnose za razliku od niskih, kada im ni minus 15 ništa ne smeta.

Briga o krava se ovdje razlikuje od klasičnih metoda, umjesto da jedu samo ujutru i uveče, a preko dana idu na ispašu, ove krave jela imaju na pretek preko cijelog dana…

Farma se prostire na oko 25 hektara i ima 84 muzne krave. Izmuzište je među najsuvremenijima u tom dijelu BiH, a 80 krava pomuzu dva čovjeka za nešto više od 60 minuta, zabilježila je kamera Srećka Stipovića