razvojni_logo_cb_s

PJESME KOJE SU POSTALE POPULARNE ZAHVALJUJUĆI SERIJAMA

Journey – Don’t Stop Believin’

Ovo je najviše preuzimana pjesma sa interneta u 20. vijeku. Iako je i po samom izlasku bila uspješna, pjesma je postala najveći hit kada se pojavila u posljednjoj sceni jedne od najboljih serija ikada – Sopranovi.

Running Up the Hills – Kate Bush

Kejt Bush bila je legenda i prije nego što se njena pesma našla u četvrtoj sezoni serije Stranger Things, u sceni u kojoj se Maks suočava sa Veknom. Muzički video, koji je prvi put postavljen na Jutjub u januaru 2011. na kanal Kejt Buš, imao je 48,2 miliona pregleda na platformi do 25. maja, neposredno prije objavljivanja prvog dijela „Stranger Things 4“ 27. Maja. Nakon objavljivanja u seriji, pjesma je dostigla preko 100 miliona pregleda.

Bella Ciao – La Casa de Papel soundtrack

Ova izuzetno poznata italijanska protestna pjesma ponovo je postala planetarni hit nakon što je korištena kao soundtrack u španskoj seriji La Casa de Papel.

Bella Ciao izvorno je nastala još krajem 19. vijeka kao pjesma koju su pjevali radnici mondine u znak protesta protiv teških radnih uslova u sjevernoj Italiji. Nakon tog je postala simbol partizana u Italiji i njihove brobe tokom Drugog svjetskog rata, te je danas jedna od najpoznatijih svjetskih antifašističkih himni.

Red Right Hand – Nick Cave

Sa ovom pjesmom iz 1994. godine šira javnost se tek upoznala nakon pojavljivanja u seriji Peaky Blinders. Korištena je kao soundtrack od početka serije a najpoznatija je obrada benda Arctic Monkeys.