razvojni_logo_cb_s

Stručnjaci otkrivaju kako se naspavati za vrijeme velikih vrućina

Dolaskom viših temperatura mnogi od nas razmišljaju o jednoj od najvećih borbi, a to je kako se naspavati tokom velikih vrućina.

Prema doktoru Nerini Ramlakhanu, optimalna temperatura za spavanje je između 16 i 21 stupnjeva Celzijusa, a vaš mozak mora biti malo hladniji od ostatka vašeg tijela, piše Independent.

“Spavanje je jako važno za obradu informacija tokom dana, kao i za popravljanje i ponovno uspostavljanje ravnoteže u fizičkom i psihičkom smislu. U idealnom slučaju, da bismo mogli dobro spavati, mora postojati frakcijska temperaturna razlika između našeg tijela i mozga, toplo tijelo i hladna glava”, rekao je Ramlakhan.

Otkrio je nekoliko trikova kako se možete rashladiti pred spavanje.

“Namažite se kremom na bazi aloe vere, tu kremu čuvajte u frižideru. Takođe, praznu flašicu napunite ohlađenom vodom i držite je kraj kreveta. Možete se naprskati po licu, vratu i koljenima da se ohladite”, kazao je.

Birajte pamučnu pidžamu i tanku, čistu pamučnu posteljinu jer je pamuk idealan materijal za posteljinu.

Pazite da ne jedete previše proteina jer to zapravo može ugrijati vaše tijelo pojačavanjem metabolizma.

Jedite začinjenu hranu, ali najmanje tri sata prije spavanja, to može učiniti da se znojite. Vježbajte ujutro, a ne navečer kako biste spriječili da vam se tijelo previše zagrije.

Tuširajte se pred spavanje kako biste snizili tjelesnu temperaturu.

Suprotno uvriježenom mišljenju, trebalo držati prozore zatvorenim tokom dana, kako bi kuća bila hladnija.

Na kraju napominju stručnjaci da isključite sve električne uređaje u spavaćoj sobi, jer oni pokreću toplotu.