razvojni_logo_cb_s

Stana Katić – od Vrlike u Dalmaciji do najpoznatije kanadske televizijske glumice

Stana Katić je kanadsko-američka filmska i televizijska glumica najpoznatija po glumi detektivke Kate Beckett u televizijskoj seriji ABC ‘Castle’ tijekom svojih osam sezona. Serija je postala vrlo popularna kod publike i zaradila je brojne nagrade, nominacije i prizanja. Za prikazivanje posttraumatskog stresnog poremećaja svog lika u epizodi ‘Killshot’ osvojila je nagradu ‘PRISM’ u četvrtoj sezoni emisije. U seriji je igrala glavnu ulogu nasuprot Nathanu Fillionu, a njezinu su ulogu obožavatelji toliko dobro prihvatili da je show morao otkazati nakon što se odlučila ne vratiti u devetu sezonu. To je izazvalo nemir među fanovima nakon što je insajder otkrio da ju je zvijezda Fillion toliko zlostavljao da je plakala u svojoj svlačionici i da na kraju nisu ni razgovarali o terminima. Odigrala je značajne uloge u nizu holivudskih filmova poput ‘Blagdan ljubavi’, ‘Stiletto’, ‘Quantum of Solace’, ‘The Spirit’, ‘Istina o Kerryju’, ‘CBGB’ i ‘Lost in Florence’. Ona je također ekolog i osnivač je neprofitne organizacije ‘Alternativni projekt putovanja’ koja promiče ekološke prednosti putovanja bez automobila.

Stana Katić rođena je 26. travnja 1978. u Hamiltonu u Ontariju u Kanadi. Njezini su roditelji porijeklom iz Dalmatinske obale u Hrvatskoj, a preselili su se u Auroru u Illinoisu kad je bila tinejdžerka. Najstarija je kći svojih roditelja i ima četvero braće i sestru.Ima državljanstvo Kanade i Sjedinjenih Država i često se preselila između dvije zemlje tijekom svojih tinejdžerskih godina. Tečno zna šest jezika: engleski, srpski, hrvatski, francuski, talijanski i slovenski. Pohađala je srednju školu West Aurora, odakle je i diplomirala 1996. Potom se upisala na Sveučilište u Torontu kako bi upisala tečaj međunarodnog prava i ekonomije.Studirala je glumu na dramskoj školi sveučilišta DePaul od 2000. do 2002. Nakon savjeta poznatog redatelja kastinga u Los Angelesu, pohađala je i nastavu u glumačkoj školi The Beverly Hills Playhouse.Nekoliko mjeseci nakon preseljenja u Los Angeles, Stana Katić upoznala je svog menadžera koji je rezervirao televizijske i filmske uloge za nju.

Dok je 1999. godine prvi put glumila u kratkometražnom filmu ‘Acid Freaks’, debitantski je dugometražni film snimio trilerom ‘Shut-Eye’ snimljen na video 2003. godine.2004. godine sudjelovala je u ulogama u brojnim televizijskim emisijama, počevši od kriminalne serije CBS-a “Rukovalac”. Kasnije te godine pojavila se u TV emisijama poput ‘Alias’, ‘L.A. Dragnet ‘,’ Štit ‘i’ JAG ‘.Glas je posudila Taliji al Ghul u videoigri iz 2011. godine ‘Batman: Arkham City’, a Lois Lane je u animiranom superherojskom filmu ‘Superman: Nevezan’ iz 2013. godine. Imala je značajne uloge u avanturističkoj drami ‘Big Sur’ i povijesnom filmu ‘CBGB’ 2013. godine. * U 2012. godini bila je voditeljica na 64. ceremoniji dodjele nagrada Godišnjeg saveza redatelja.

Imala je glavne uloge u akcijsko-avanturističkom filmu ‘The Rendezvous’ i doživotnom televizijskom filmu ‘Sest gradova’ 2016. Sljedeće godine glumila je u romantičnom dramskom filmu ‘Izgubljeni u Firenci’. Stana Katić je 2008. osnovala vlastitu produkcijsku kompaniju, Sine Timore Productions (latinski za “bez straha”). Tvrtka trenutno radi na dugometražnom filmu pod nazivom “Slon zima”.Godine 2010. pokrenula je kampanju ‘Projekt alternativnih putovanja’ koja ohrabruje sve da ostanu bez automobila na samo jedan dan. Projekt je dobio status neprofitne organizacije u siječnju 2015. godine.