razvojni_logo_cb_s

Kako poboljšati sigurnost kućne Wi Fi mreže

Najveća ranjivost kućne mreže proizilazi iz korištenja starog hardvera.  Ako je vaš Wi Fi ruter star više od pet godina vrijeme je da ga zamjenite. Potrebno je otprilike pet godina da se Wi Fi tehnologija osvježi i da proizvodjači prestanu izdavati ažuriranja za rutere. Stariji uredjaji  ne podržavaju novije standarde. Ako želite uštedjeti na tehnologiji učinite to tako da koristite svoj stari iPad sve dok ga je moguće redovno ažurirati Ili zadržite svoj pametni telefon još godinu dana. 

Vjerovatno već godinama koristite isti naziv mreže (SSID – Service Set IDentifier) I istu lozinku za svoj Wi Fi ruter i vjerovatno iste podatke prenosite i na novi ruter.  Ali ako ste se odlučili da se ozbiljno pozabavite sa sigurnošću WiFi ,nakon dugo vremena, najbolje je da krenete iz početka. Prvo ažurirajte Firmware svog rutera i to je najjednostavnije da zaštitite svoju mrežu. Potražite model rutera i pogledajte na internetu postupak ažuriranja. Svaki proizvođač rutera ima drugačiji postupak. Ako je dostupno ažuriranje preuzmite datoteku i instalirajte na ruter. Ako je zadnje ažuriranje bilo prije nekoliko godina razmislite o novom ruteru. Koristite WPA2- AES ili napredniju Wi Fi enkripciju. WPA 3 dolaze s jačim sigurnosnim protokolima za rješavanje mnogih ranjivosti pronadjenih kod WPA2 rutera.  Kada omogućite enkripciju za svoju mrežu ona šifrira podatke koji se šalju između vašeg bežičnog kanala i vašeg uređaja. Samo što ćete morati ponovo povezivati sve svoje uređaje s bežičnom mrežom nakon što to omogućite. 

Takodjer, postavite funkcije mreže za goste i kreirajte zaseban SSID za goste i lozinku za WiFi za goste. Dijeljenjem privremene lozinke posjetiteljima olakšat ćete održavanje sigurnosti vaše mreže. Onemogućite WPS i UPnP (protected  setup I universal plug and play). I kada napuštate dom isključite Wi Fi.