razvojni_logo_cb_s

Uskoro se obilježava 360 godina od bitke kod Jurjevih stijena

Nedaleko od Vrhovina, između Vrhovina i Zalužnice, iz guste šume vide se bijele stijene koje narod ovog kraja od davnina naziva  Jurjeve stijene. Danas malo tko zna da se na tom mjestu dogodila jedna od najslavnijih bitaka u povijesti – bitka kod Jurjevih stijena.

U jesen davne 1663. godine bosanski beg Ali paša Čengić pokušao je osvojiti Otočac i Gacku. Okupio je veliku vojsku od 8000 ratnika i provalio u Hrvatsku. Na putu prema Otočcu morao je proći kroz stjenoviti klanac ispod Jurjevih stijena.

Obranu Gacke vodio je Petar Zrinski, jedan od najvećih hrvatskih ratnika tog vremena. Iako su dobro organizirani branitelji Gacke na vrijeme primijetili dolazak Turaka, postojao je jedan veliki problem  – njihova brojnost. U obranu Gacke stalo je 2000 krajiških vojnika. Samo 2000 hrabrih krajišnika protiv 8000 dobro uvježbanih turskih boraca!

Petar Zrinski cijeli svoj život posvetio je borbi protiv Turaka, a njegovo geslo je glasilo:  Pobjeda ili smrt. Još jedanput odlučio je obraniti svoju zemlju i po cijenu smrti. Bio je odličan strateg i znao je da malobrojna krajiška vojska nema nikakve šanse u borbi na otvorenom polju. Shvatio je da Turke mora iznenaditi i napasti iz zasjede. Ohrabrio je svoje ljude i rasporedio ih oko klanca kod Jurjevih stijena.

U ranu zoru 16. listopada 1663. Turci su kroz Jurjeve stijene krenuli prema Otočcu. Na izlazu iz klanca na njih su silovito navalili pješaci i konjanici. Turci se nisu stigli ni okupiti niti pripremiti za borbu. Nastala je panika i naguravanje. Padali su kao pokošeni pod sabljama i puškama Petra Zrinskog i hrvatskih krajišnika. Iako četiri puta brojniji, doživjeli su težak poraz. Izvori kažu da je poginulo oko 2000 Turaka, a 370 ih je zarobljeno.

Vijest o uništenju turske vojske kod Jurjevih stijena brzo se proširila Europom. Kažu da su u čast pobjede sve crkve u Rimu dugo zvonile. Ovom veličanstvenom pobjedom Petar Zrinski i hrvatskih krajišnici zauvijek su spriječili prodor Osmanlija u Gacku. Turci iz Bosne su oslabljeni i više nikada nisu pokušali napasti Hrvatsku, a  vladavina Turaka u Europi približila se svome kraju.