razvojni_logo_cb_s

Milenko Jakšić – tekstopisac kultnih pjesama

Veoma je teško u današnjem vremenu naći tekstopisca velikih hitova koji sa svojim ,,radnim”stažom od preko 40 godina još uvijek plijeni svojim riječima pretočenim u vanvremenske hitove odolijevajući šundu i prozaičnosti našeg vremena.

Rođen je u Rogatici, završio Ekonomski fakultet u Sarajevu gdje je i započeo svoju karijeru opčinivši svojim umijećem najveće estradne zvijezde tada, a kao rezultat je i nastala cifra preko 1500 snimljenih pjesama. Naravno da je takav rad imao odjeka i za to je Milenko dobio mnogobrojne nagrade od kojih su najvažnije za to vrijeme 1985. tekstopisac godine. 1987. Najbolji tekstopisac izdavačke kuće Diskos. 1987. drugo mjesto u organizaciji Večernjih novina.

Milenko je i jedan od najznačajnijih tekstopisaca “Južnog Vetra” gdje je poznatoj petorki napisao najvece hitove njihovih karijera.

Zanimljivo je da je Milenko svoje najveće hitove napisao veoma mlad, još kao srednjoškolac koji je putem pisama kontaktirao kompozitore koji su mu pomagali svojim iskustvom. U drugom razredu srednje škole na pismenom zadatku iz maternjeg jezika, na slobodnu temu je napisao pjesmu, sada čuveni hit Mileta Kitića -Hej vi hitri bijeli dani.

Osim te, za Mileta je napisao još oko 30-ak pjesama, za Sinana, Draganu, Šemsu, Kemala, zatim Adu Gegaja, Mehu Puzića, Cuneta Gojkovića, Šabana, Šerifa, Ljubu, Enesa, Vesnu, Zoricu, Louisu i mnogim mladim zvijezdama sa ovih prostora.

Milenko živi i radi u Beogradu gdje sa svojom suprugom Jasminom u njihovom studiju sa profesionalnim saradnicima potpisuju se ispod karijera onih najuspješnijih.