razvojni_logo_cb_s

Gaslighting: Emocionalna manipulacija koja narušava samopouzdanje

Gaslighting je oblik emocionalne manipulacije koji sve više postaje prepoznat kao ozbiljan problem u međuljudskim odnosima. Ovaj obrazac zlostavljanja, koji ima za cilj narušavanje samopouzdanja i doživljaja stvarnosti žrtve, ima dugotrajne i štetne posljedice.

Gaslighting je poznat po svom nazivu prema istoimenom filmu “Gas Light” iz 1944. godine, u kojem muž sustavno manipulira svoju suprugu kako bi je uvjerio da gubi razum. Ovaj pojam se danas široko koristi za opisivanje sličnih situacija u stvarnom životu.

Gaslighting se temelji na psihološkoj manipulaciji i upotrebi emocionalne moći kako bi se stvorila nesigurnost i sumnja u doživljaj žrtve. Nasilnik namjerno iskrivljuje stvarnost, negira žrtvine osjećaje i iskustva te stvara konfuziju kako bi žrtvu doveo do tačke u kojoj više ne vjeruje u vlastiti razum.

Jedan od ključnih znakova gaslightinga je negiranje žrtvinog iskustva. Osoba koja koristi gaslighting može reći: “To si izmislila, nikad se to nije dogodilo.” Osim toga, manipulator može ponižavati žrtvu i ismijavati je zbog njenih uvjerenja i reakcija, stvarajući tako osjećaj manje vrijednosti i nesigurnosti.

Gaslighting često uključuje i stvaranje konfuzije i proturječja. Manipulator može tvrditi da je nešto rekao ili učinio, a zatim tvrditi suprotno, zbunjujući žrtvu i dovodeći je u stanje sumnje u vlastitu pamet. Primjerice, manipulator može reći: “Rekao sam ti jučer, nisi li ti sposobna zapamtiti?”

Posljedice gaslightinga mogu biti duboko destruktivne. Žrtve gaslightinga često doživljavaju smanjenje samopoštovanja, povećanu anksioznost i depresiju. Osjećaju se bespomoćno i izgubljeno jer se oslanjaju na manipulatora kako bi shvatile što je stvarno.

Kako prepoznati gaslighting? Ključno je biti svjestan ovog oblika manipulacije. Ako primijetite da vam netko sustavno negira iskustva, umanjuje vaše osjećaje ili vas ponižava, možda ste žrtva gaslightinga. Također, budite oprezni ako se često osjećate zbunjeno ili sumnjate u svoju vlastitu percepciju događaja.

Važno je da žrtve gaslightinga potraže podršku i zaštitu. Razgovarajte s pouzdanim prijateljima, obitelji ili stručnjacima za mentalno zdravlje koji će vam pružiti podršku i pomoći vam da povratite samopouzdanje.

Gaslighting je ozbiljan problem koji zahtijeva sve veću svijest i pažnju. Edukacija o ovom obliku emocionalnog zlostavljanja može pomoći u zaštiti žrtava i izgradnji zdravih međuljudskih odnosa.