razvojni_logo_cb_s

Med – kako razlikovati pravi od lažnog?

Med, najstarija slastica i prirodni lijek, stoljećima se koristio u prehrambene svrhe, ali je već i tada bio prepoznat po svojem blagodatnom djelovanju. Ta zlatna tekućina, neodoljivog okusa, zvana hranom bogova, toliko je vrijedna da je u 11. stoljeću korištena kao valuta za plaćanje poreza.  Inače, Julije Cezar navodno je prihvatio med kao sredstvo, odnosno valutu koja je bila korištena za plaćanje poreza umjesto zlata.

Zanimljivost je i ta da se med ne može pokvariti. Naime, navodno su arheolozi otkrili 2000 godina stare staklenke meda koje su tada još  uvijek bile sasvim u redu za konzumaciju. Razlog tome je kemijski sastav meda, koji radi niskog udjela vode i visoke kiselosti u medu, stvara nizak pH, koji med čini nepovoljnim za nastanak i opstanak bakterija.

Danas je sve teže doći do ove vrijedne namirnice, budući da je velik broj lažnog meda na tržištu, jer neki proizvođači u med dodaju šećerni sirup kako bi dobili na količini i samim time više zaradili. Stoga je med najbolje uzimati iz provjerenih izvora, a ako ste te sreće, najbolje je s kućnog praga vama poznatog pčelara.

Donosimo nekoliko jednostavnih načina kako testirati med i vidjeti je li pravi

•         U čašu dodajte jednu žlicu meda i ukoliko je med pravi, zgrudat će se i spustiti na dno čaše, a lažni med počet će se otapati, budući da sadrži više vode

•         Uzmite list papira i nekoliko kapi meda stavite na papir, pravi med neće probiti list papira neko vrijeme, jer ne sadrži toliko vode kao lažni.

•         Uzmite iz teglice žlicu meda, nemojte gutati, već ga jedite, a ako pod jezikom osjetite tvrdoću i laganu gorčinu, riječ je o pravom medu.

•         Med se još može prepoznati i prema izgledu, jer se pravi med nakon nekog vremena počinje kristalizirati, a lažni med ne posjeduje to svojstvo

Med je pravi eliksir zdravlja, jer ne samo da pospješuje rad organizma, njegovu otpornost, imunitet, veće je odličan saveznik ukoliko želite potaknuti kognitivne aktivnosti. Sa nutritivnog gledišta, jedna žlica meda , što je oko 15 grama, sadrži do 50 kalorija, a sve to dolazi iz ugljikohidrata. Inače, med u manjim količinama sadrži proteine, vlakna, vitamine B i C te minerale i polifenole.

Naime, istraživanja su pokazala kako duže žive oni koji konzumiraju jednu žlicu meda dnevno, stoga požurite po svoju dozu!